Keukentrends 2024

Een kijk op globale designtrends.
Een trip rond de wereld geeft inzicht in wat er ons te wachten staat in 2024. Meer van hetzelfde of toch een aantal opvallende nieuwkomers of sterke stijgers in de lijst van toptrends voor 2024? Je Grando-adviseur zocht het voor je uit. Verwacht je aan een aantal verrassende debutanten en onverwachte comebacks. Naar analogie van de jaarlijkse wrapped Spotify-lijstjes, jouw keukentrends voor 2024 unwrapped.

      1001 keukentrends samengevat

In het blogartikel "Top 5 keukentrends die je van je keukenstoel blazen in 2024" beschreven we al een vijftal toptrends waar Grando volgend jaar mee uitpakt. Voor de volledigheid gingen we ook even over de landsgrenzen zoeken. We staken zelfs enkele van de grote oceanen voor je over om je een zo compleet mogelijk beeld te kunnen schetsen.

                               Top 10 keukentrends 2024, wereldwijd

Culturele verschillen zijn keuzebepalend

Wij Belgen zijn niet de grootste durvers. minder "recht voor de raap" dan Nederlanders, iets bescheidener dan Fransen en net iets minder gevoelig voor design dan Italianen. Maar tot zover deze stereotypering, want zomaar iedereen over dezelfde kam scheren, daar doen wij niet aan mee.

Een witte keukens blijft immens populair in onze contreien. De zwarte keuken heeft zich afgelopen jaren da weer mee in de top 3 genesteld. Andere, meer gewaagde kleurencombinaties, komen bij ons niet al te vaak binnen. Groentinten zijn aan een opmars bezig en zouden wel eens de verrassing van 2024 kunnen zijn. Het is een relatief nieuwe keukenkleur, maar wel een met heel veel potentieel. Qua stijl blijven we een voorliefde voor moderne keukens en keukens met een landelijke look en feel zien.

5 toptrends vervolledigen onze top 10

Met "Black on black", "Het is al goud wat blinkt", "Bar of keuken: aan jou de keuze", "Welcome to the jungle" en "Smarter, smarter, smartest" presenteerden we je al een eerste blik achter de schermen van de keukentrends 2024. Met de volgende vijf trends vervolledigen we ons toptienlijstje. 

Trend 1: Keukeneilanden worden groter

Keukeneilanden zijn al jaren trending. In elk jaaroverzicht, elk eindejaar lijstje, is het strijden om de nummer 1-positie. Een drietal gegadigden vechten onder elkaar uit wie de lijst deze keer zal mogen aanvoeren... 

Deze keer is het niet het materiaalgebruik of de kasten die in het eiland ingewerkt worden die als trends door het leven gaan, het gaat wel over de grootte van het keukeneiland. Mede omdat de keuken een andere rol is gaan spelen en meer benut wordt als multifunctionele ruimte, worden de eilanden steeds groter en voorzien van leuke extra’s. 

Ontdek meer over deze trend

Trend 2: Beverage stations spelen een belangrijke rol in ontwerp

Een kooksessie met een glaasje dabei, een koffiebar die ‘s morgens de aroma’s van versgemalen koffiebonen door je keuken jaagt, een bruisendwaterkraan met hemels bubbelwater of een wijnklimaatkast die elke wijn in topvorm houdt? Als je de ambitie hebt om je keuken in no time te kunnen omtoveren tot een bar voor gezellige avondjes met vrienden, dan zijn er heel wat leuke oplossingen die dat mogelijk maken. Zelfs automatische cocktailmakers, een tapkraan en een dispenser voor sterke dranken behoren tot de opties. 

Ontdek meer over deze trend

Trends 3: Let there be light

Verlichting is essentieel en hoeft geen betoog. Maar er is meer dan enkel functionele verlichting. De sleutel zit hem in een goed doordacht lichtplan: een combinatie van klassieke taakverlichting en verlichting die ingezet wordt als sfeermaker. 

De derde in het rijtje keukentrends voor 2024 is de opkomst van in gefreesde ledverlichting. Je ziet ze opduiken in grepen, onder kasten of legplanken en geïntegreerd in het werkblad. Het gaat in vele gevallen over ledverlichting die geconnecteerd is en die je, naargelang je gemoedstoestand, kunt laten veranderen van kleur. Zo tover je je keuken in een vingerknip om tot een bar met een loungie sfeer. 

Ontdek meer over deze trend

Trend 4: Licht en luchtig

Het werk, de dagelijkse beslommeringen, de actualiteit, social media, het gezin ... We leiden met zijn allen een druk bestaan. We worden om de oren geslagen met een overload aan informatie en indrukken en het wordt steeds moeilijker om nog echte stilte en rust te ervaren. Daarom gaan steeds meer mensen op zoek naar manieren om te onthaasten en even wat gas terug te nemen. De vierde keukentrend in dit overzicht speelt daar handig op in. We bewegen weg van het donker en begeven ons naar het ‘licht’. Zachte kleuren, natuurlijke materialen en glas spelen bij deze trend een prominente rol. 

Ontdek meer over deze trend

Trend 5: Half open keukens in een handomdraai

Twee jaar geleden spraken we al van de opmars van de ‘halfopen keuken’. Vandaag zet deze trend zich gewoon door. Geen echte comeback, maar wel een sterke stijger in het lijstje keukentrends 2024. Glas speelt hierbij een belangrijke rol. We zien trouwens een stijgende populariteit van het materiaal. Het wordt gebruikt als front, maar evengoed voor deurtjes van keukenkasten. Maar de echte gamechanger zijn de glazen deuren die weinig wegnemen van het open gevoel, maar die wel gesloten kunnen worden in het geval het er ‘te heet’ aan toe gaat in de keuken.

Ontdek meer over deze trend

Wil je de andere trends ontdekken of wil je inspiratie opdoen? Lees zeker ook:
•    Vijf nieuwigheden die je zo van je keukenstoel blazen in 2024
•    Japandi voor beginners
•    De kortste weg naar jouw droomkeuken (deel 1 en deel 2)
 

Een magazine met leuke tips, nieuwe trends, klantenverhalen en andere inspirerende informatie? Download het gratis inspiratiemagazine.