Top 5 keukentrends die je van je keukenstoel blazen in 2024

Fasten your seatbelt. Lees zorgvuldig de veiligheidsinstructies en zet je schrap voor een wervelende vlucht doorheen de keukentrends van 24 - 25. De Grando trendwatchers en -setters vertellen je maar al te graag waar je je mag aan verwachten en bewijzen met voorbeelden uit het Grando-aanbod dat de keukenbouwer trends spot nog voor ze volledig doorbreken. Heb je interesse in onze voordelige acties tijdens je vlucht? Spreek gerust een van onze Grando-stewards of -stewardessen aan en geniet vandaag nog van jouw voordeel. This is your captain speaking ... Welkom aan boord van deze Grando vlucht met bestemming jouw nieuwe droomkeuken.

Jij bepaalt jouw keukentrend

Voor we je inkijk geven in de wondere wereld van de trendwatchers en onthullen wat de nieuwste ontwikkelingen zijn in keukenland, maken we even een korte tussenlanding. Het maakt niet uit wat hip en happening is, als je het niet voelt, dan voel je het niet. Wil je een eerder klassieke landelijke keuken? Ben je tot over je oren verliefd op een eenvoudige Scandinavische keuken? Of ben je meer geneigd om te kiezen voor een strakke witte keuken met een felrode koelkast en gouden grepen? Alles kan, geloof ons. En wie weet. Misschien wordt jouw droomkeuken, hoe absurd of extravagant die ook is, volgend jaar dé trend. And we’re off ...

Countdown van de vijf opvallendste keukentrends 

Als je onze blogartikels stelselmatig leest op zoek naar inspiratie, zal je al gemerkt hebben dat we al meerdere toekomstige trends uitgebreid hebben toegelicht. Denk bijvoorbeeld aan de Japandi keuken en de keuken die kan functioneren als home office. Hieronder vijf andere trends die jou kunnen inspireren bij de zoektocht naar jouw nieuwe droomkeuken.
De laatste keukentrends spotten in realtime? Breng een bezoek aan een van onze showrooms.

Trend 5: Black on black 

Het is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar een zwarte keuken heeft echt wel een X-factor, een zekere je ne sais quoi. In de juiste setting en met enkele leuke contrasten maak je van deze keuken een absolute eyecatcher. In 2024 worden verschillende zwarttinten gecombineerd. Van diepzwarte luxueuze keukenkasten tot werkbladen van zwartgekleurd beton en matzwart sanitair. 
Wist je dat de ‘zwarte keuken’ trouwens de perfecte keuken is voor iedereen die houdt van een beetje drama?
De selectie van Grando Keukens

 • Navia: Deze moderne zwarte keuken houdt het midden tussen de gitzwarte keuken en een donkere, industriële eetplaats. Het kunststoffen werkblad met betonlook bindt de elementen harmonieus samen. 
 • Runas: Een open woonkeuken met een robuust karakter. Brede lades, RVS-grepen en een eiland dat perfect kan dienen voor gezellige avondjes met het gezin of met vrienden.
 • Gavardo: Een gitzwarte keuken met houten keukenfronten, state-of-the-art apparatuur en een prachtig lijnenspel. Exclusief en luxueus.

Trend 4: Het is al goud wat blinkt 

Goud en glanzend koper zijn terug van (even) weggeweest. De klassieke kranen uit roestvrij staal en grepen maken plaats voor ‘shiny objects’ met een luxueuze look and feel. Een kraan in goud en zelfs een gootsteen in het edelmetaal, armaturen in brons of een spatwand met een glanzende afwerking: alles kan. Het is zoals de finishing touches van een pak of een designerjurk. Fancy manchetknopen voor de man, een subtiele halsketting voor de vrouw. 
Wist je dat goud en brons voor een zeer mooi contrast kunnen zorgen bij de iets donkere keukens?
De selectie van Grando Keukens.

 • Ilano: De gouden kraan op het granieten werkblad is een absoluut pronkstuk. Alles aan deze keuken straalt pure luxe uit. 
 • Villoria: Een pièce unique van een keuken met een spatwand waar het goud vanaf spat, letterlijk. Tijdloos en speels.
 • Cariño: Een keuken vol temperament en van alle designelementen voorzien.

Trend 3: Bar of keuken: aan jou de keuze

In Vlaanderen duiken de afgelopen jaren overal tuincafeetjes op. Het gaat om omgebouwde tuinhuizen of garages die ingericht worden als de nieuwe favoriete stamkroeg van de vrienden. Als je het ons vraagt, dan denken we dat corona hier voor iets tussenzit. Maar dat is gissen. Maar waarom verhuizen naar de tuin, als je het ‘bargevoel’ ook gewoon in je keuken kunt realiseren? Geen tapkranen, maar wel de koelkast in de buurt met hapjes en gekoelde dranken. De opkomst van de keukenbar is niet de allernieuwste trend, maar hij wordt wel prominenter in keukens van 24-25. Dankzij schuifwanden/-deuren verberg je het keukengedeelte en kan je zo alle nadruk leggen op jouw persoonlijke pub.
Wist je trouwens dat de ‘hidden kitchen’ of de verborgen keuken ook een zegen is voor als je een iets minder propere kookstijl hebt?
De selectie van Grando Keukens:

 • Ardore: Tooghangen was nooit leuker. Schuif gezellig mee aan het dikke zwarte werkblad en ga rustig zitten voor een avondje onder vrienden. 
 • Zafra: Aperotime! In deze keuken waan je je barman of cafébazin. Je kunt er ook perfect aan ‘showcooking’ doen. Maar begin misschien eerst met een drankje ...
 • Livorno: Hoge stoelen, keukenkasten die zo uit een grootstedelijke bar zijn geplukt en pure gezelligheid. Deze zwarte keuken heeft het allemaal ... 

Trend 2: Welcome to the jungle 


Een beestenboel wordt het niet ... Wat wel opvalt, is dat keukens steeds groener worden, letterlijk en figuurlijk. Gerecycleerde materialen maken hun opwachting, we mixen en matchen steeds vaker met tweedehandsmeubelen en kiezen voor vintage in combinatie met een hypermoderne keuken. Los daarvan krijgen keukenplanten, verse keukenkruiden en andere groene accenten vrij spel. Ook de kleur op zich is populair. Waag je gerust aan meer dan aan een fris boeketje op je keukeneiland. Want onze keukens, dat zijn meer dan ordinaire muurbloempjes.
Nog een klein wist-je-datje. Een pannenkoekplant is perfect geschikt voor in de keuken. 
De selectie van Grando Keukens:

 • Altare: Gewoon omdat hij zo mooi groen is en perfect kan volgestouwd worden met prachtige kamerplanten.
 • Florance: What’s in a name. Florance klinkt niet alleen fleurig, dat is-ie ook. Een bloem of een plant contrasteert mooi met het betonnen werkblad en de houtlook                      van de keukenkasten.
 • Belmonte: Strak, modern, luxueus en state-of-the-art. Met een leuk plantje of een rekje met bloeiende keukenkruiden maak je deze topkeuken iets zachter.

Trend 1: Smart, smarter, smartest

De absolute nummer één is en blijft de ‘smart kitchen’. Hout blijft volgend jaar gewoon ook hout, brons verandert niet van kleur en de witte keuken blijft nog een tijdje de lijst van populairste keukens aanvoeren, toch hier in onze contreien. De echte innovaties zien we hoofdzakelijk opduiken bij de keukenapparaten en -accessoires. Nieuwe technologieën volgen elkaar in sneltempo op. Een blik op de toekomst ...

 •  Fornuis met smart screen: Wat als je voortdurend zou begeleid worden tijdens het koken? Een scherm met ingebouwde app die je gewoon assisteert tijdens het klaarmaken van de nieuwste gerechten. Je eigen digitale sous-chef! 
 • De automatische cocktailmaker: Een drankje dabei en koken maar. Een all-in-one cocktailmaker die zo de perfecte apero uit zijn spreekwoordelijke mouw schudt.
 • Voice activated: Hey Alexa, braadt mijn kip. Google? Is mijn biefstuk al saignant gebakken? En het stopt niet bij koken. Je kraan, oven, koelkast, ... In de toekomst zullen we onze handen nauwelijks nog moeten vuilmaken.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Wat er op ons afkomt, is werkelijk hallucinant. En we weten nog niet de helft van wat er in de R&D-afdelingen van onze A-merken bekokstoofd wordt. Wij houden je in ieder geval op de hoogte van de laatste nieuwe ontwikkelingen.

Keukentrends komen en gaan

De wereld draait door. Wat vorig jaar hot was, is dat niet per se dit of volgend jaar. Sommige keukentrends passeren eenmaal de revue en sterven vervolgens een stille dood, andere doorstaan tientallen jaren de tand des tijds en nog andere trends verdwijnen af en toe, om dan later een onaangekondigde comeback te maken. Een van de meest sprekende voorbeelden van het komen en gaan van een trend is de open keuken.

Volgens bepaalde bronnen is er voor het eerst sprake van een open keuken zo’n halve eeuw geleden. Sinds midden de jaren negentig is het de standaard en dat is het ook lange tijd geweest. Tot voor een aantal jaar geleden. De laatste jaren zien we namelijk een duidelijke kentering. Met de komst van de ‘halfopen keuken’ en de terugkeer van de gesloten keuken, verlangen koks en amateurchefs opnieuw naar rust en privacy tijdens het koken. 
The local temperature is ‘hot’! We hope you enjoyed your flight aboard Grando Airlines! 

Meer trends ontdekken?

Op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen in keukenland? Download hier jouw inspiratiemagazine.