wijnklimaatkasten geven uw wijnen de rust die ze verdienen

Een zomerse rosé, een stevige rode of een heerlijke frisse witte wijn in de meest optimale omstandigheden bewaren: dat kan enkel met behulp van een wijnklimaatkast of wijnkoelkast. Voor de echte wijnliefhebber niet zomaar een hebbeding, wel een absolute must. Maar zelfs voor wie een occasioneel wijntje lust, bestaan er betaalbare oplossingen.

wijnen serveert u op de juiste temperatuur

De meeste witte wijnen zijn op hun best als u ze niet te koud bewaart. Een koelkast koelt aan temperaturen tussen 3 à 5 graden. Als u weet dat sommige witte wijnen geserveerd worden bij temperaturen tot 13 graden Celsius, dan doet u afbraak aan de kwaliteit van dergelijke wijnen door ze in uw koelkast te bewaren.

hetzelfde geldt voor rode wijnen, rosés en mousserende wijnen en/of champagnes. Rode wijnen serveert u tussen 13 en 18 graden Celsius, opnieuw afhankelijk van het  type wijn. 

Champagnemerken hebben zo hun eigen aanbevelingen. Meestal schommelen de temperaturen tussen 6 als absolute minimum en 12 graden Celsius als maximumtemperatuur. 

Opgelet! de bewaartemperatuur is niet hetzelfde als de serveertemperatuur. Wilt u een collectie aanleggen en uw wijnen voor langere tijd bewaren, dan doet u er goed aan om deze bij constante temperatuur te stockeren.

wijnklimaatkasten: één of meerdere temperatuurzones

Wijnklimaatkasten komen in verschillende varianten voor: van basismodellen tot hoogtechnologische systemen, van kasten met ruimte voor 10 flessen tot modellen met ruimte voor meer dan 50 flessen, vrijstaand of ingebouwd. Welk exemplaar u in huis wilt halen, hangt hoofdzakelijk af van uw budget (en uw collectie). Het spreekt voor zich dat een toestel voorzien van de laatste nieuwe snufjes u meer kosten dan een instapmodel. Het onderscheid tussen de soorten maken we op basis van het aantal 'temperatuurzones'

Wijnklimaatkasten met één temperatuurzone

U moet zich de vraag stellen welke wijnen u op temperatuur wilt houden. Wenst u enkel uw rode of witte wijn optimaal te bewaren of te serveren, dan is één temperatuurzone meer dan voldoende. Hou er wel rekening mee dat een wijnklimaatkast voor witte wijn andere temperaturen vereist dan een toestel voor rode wijn. Afhankelijk van het soort wijn dat u wilt bewaren, moet u kijken naar de minimumtemperaturen van de wijnklimaatkast. 

Wijnklimaatkast met twee of meerdere temperatuurzones

Bent u op zoek naar een oplossing die uw verschillende wijnen in topconditie houdt? Opteer dan voor een systeem met verschillende temperatuurzones. Wilt u liever een state-of-the-artsysteem die uw volledige wijncollectie op temperatuur houdt, kies dan voor een wijnklimaatkast met apart instelbare temperatuurzones. Witte wijn legt u op de bovenste schappen, rode wijnen onderin de kast.

Een wijnklimaatkast met meerdere zones laat trouwens ook toe om wijnen te stockeren: een zone op bewaartemperatuur en een op serveertemperatuur.

Kies bij voorkeur voor een relatieve luchtvochtigheid van om en bij de 75%

Wijnklimaatkasten beschikken doorgaans over een automatische luchtvochtigheidsregeling. De juiste luchtvochtigheid is cruciaal om uw wijnen in topconditie te houden. Is de luchtvochtigheidsgraad te laag, dan bestaat het gevaar dat uw wijn oxideert. Is ze te hoog, dan riskeert u schimmelvorming op de kurk.

Wijnklimaatkasten: vrijstaand of inbouw

De grote exemplaren zijn vrijwel altijd vrijstaand. Een inbouwtoestel is een pak kleiner, waardoor u slechts een beperkt aantal flessen kunt bewaren. Het grote voordeel van een inbouwmodel is dat u het design kunt kiezen in functie van de stijl van uw keuken. U kunt ze laten inbouwen op ooghoogte of ze laten aanbouwen aan het werkblad of het aanrecht. De mogelijkheden zijn legio. Heeft u een specifieke vraag over dit type wijnklimaatkasten? Een Grando-adviseur geeft u graag het antwoord tijdens een afspraak in een van de vele showrooms.

Een wijnklimaatkast kiezen doet u het best niet alleen. Wilt u een wijnklimaatkast in uw nieuwe Grando-keuken? Laat u bijstaan door uw Grando-adviseur.

Meer informatie over een wijnklimaatkast?

Wenst u meer informatie over de verschillende wijnklimaatkasten en bent u benieuwd welk type het best uw wensen past? Maak dan gerust vrijblijvend een afspraak bij één van de Grando-vestigingen bij u in de buurt.

Plan uw vrijblijvend adviesgesprek

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.