Keukendeuren in alle maten

De nieuwste keukendeuren maken een einde aan tientallen jaren dominantie van de open keuken. Een straffe uitspraak, maar een die we moeten maken, gezien de populariteit van deze trend. Het is misschien één van de meest opvallende dit jaar, maar hij komt niet zomaar uit het niets. In tal van interieurs doken de afgelopen jaren al glazen deuren op. Niet zomaar deuren, maar multifunctionele pivoterende deuren, glazen keukendeuren die als scheidingswand kunnen ingezet worden of schuifdeuren die in een vingerknip ruimtes van elkaar kunnen scheiden. We vallen meteen met de deur in huis...

Amateurchefs en hobbykoks gaan op zoek naar privacy

Het is niet altijd een zegen om te koken terwijl mensen op je vingers kunnen kijken. Starende blikken die nauwlettend in de gaten houden hoe je de cuisson van de steaks net goed probeert te krijgen of hongerige familieleden die je willen betrappen op een fout en niet kunnen wachten tot je saus schift: er zijn aangenamere omstandigheden om in te koken.


Je hoopt natuurlijk dat het gezelschap rond de keukentafel genoeg te zeggen heeft tegen elkaar, zodat niemand zich iets aantrekt van wat je aan het doen bent. Tenzij natuurlijk dat je een avondje showcooking in gedachten hebt. Maar een beetje meer privacy, dat is waar hobbykoks naar op zoek zijn dit jaar. Al is het maar dat er een glazen deur hen scheidt van de mensen die rond de dis hebben plaatsgenomen.


Moeilijker wordt het natuurlijk als je mensen laat plaatsnemen aan je keukeneiland. Die verwachten niets minder dan een live demonstratie van je kunnen. 
 

Open keukens, halfopen keukens of een gesloten keuken

We gaan niet meer terug naar de jaren 80, zoveel is zeker. Verwacht je dus niet meteen aan een revival van de gesloten keuken, waar niemand weet wat je aan het bekokstoven bent. Open keukens zwaaien nog steeds de plak en het lijkt erop dat dat nog een hele poos zo zal blijven. En je hoeft al zeker geen muurtje of een toog te laten metsen om de ‘openheid’ te doorbreken. Er zijn andere manieren die zorgen voor een architectonische meerwaarde. 

Meer privacy met glazen keukendeuren

De open keuken hoef je niet meteen op te geven, zoals je al kon lezen. En het is ook niet zo dat je afscheid hoeft te nemen van het keukeneiland. Er zijn verschillende manieren om je open keuken, in kwestie van seconden, om te toveren tot een plaats waar je iets meer privacy hebt. 
 

Glas speelt bepalende rol

Glas heeft als materiaal in no time een belangrijk plekje in de keuken weten te veroveren. Vitrinekasten zijn hot, fronten uit glas maken furore en glazen spatwanden zijn een onderhoudsvriendelijk alternatief voor tegels. En nu zijn er dus de glazen keukendeuren. Helemaal nieuw is deze trend niet, maar verwacht wordt dat deze in de toekomst aan populariteit zal winnen.
Welk soort glas je kiest, heeft een impact op het gevoel dat je wil creëren. Gekleurd, gezandstraald glas, mat glas of ‘melkglas’ kunnen, maar zijn misschien geen goed idee als je de connectie met de aanpalende ruimte(s) niet wilt verliezen. 
 

Soorten glazen keukendeuren

Glazen binnendeuren zijn de laatste jaren aan een stevige opmars bezig. Je zag al vaker zwarte aluminium frames opduiken in industriële interieurs om ruimtes van elkaar te scheiden, maar nu worden ze dus ook ingezet om in een handomdraai van een halfopen keuken naar een open of gesloten keuken over te schakelen. Om dat te kunnen bewerkstelligen, raadt de Grando-adviseur aan om telkens voor helder veiligheidsglas te kiezen, tenzij je je echt volledig wenst af te sluiten. In dat geval is melkglas of een gezandstraalde deur misschien meer iets voor jou.
 

Schuifdeur

Een schuifdeur of schuifwand combineert tal van voordelen. De grootste troef is de plaatsbesparing die je ermee realiseert. Je hoeft geen rekening te houden met de draaicirkel van een klassieke deur, waardoor je meer ruimte krijgt voor je keuken zelf. Een schuifdeur is niet alleen praktisch. Als je de deuren openlaat, dan blijf je een open gevoel bewaren. 
De troeven van de glazen schuifdeur / wand op een rijtje

 • Groot ruimtelijk gevoel
 • Optimale lichtinval
 • Snel van open naar gesloten keuken
 • Akoestische en thermische kwaliteiten
 • Luxueuze uitstraling
 • Plaats besparing
 • Oplossingen op maat
   

Pivoterende deur

De pivoterende deur draait in beide richtingen. Dit type keukendeur is elegant, strak, stijlvol en modern. Ze zijn verkrijgbaar in heel wat formaten en kunnen afgewerkt worden volgens eigen smaak. Het enige nadeel is dat je ruimte moet voorzien langs beide kanten van de deur. Een pivoterende glazen deur wordt ongetwijfeld een gespreksonderwerp tijdens je volgende etentje.
De troeven van de pivoterende deur 

 • Langs twee kanten bedienbaar
 • Grote formaten mogelijk
 • Moderne look
 • Lichte constructie
 • Akoestische en thermische kwaliteiten
 • Luxueuze uitstraling
 • Groot ruimtelijk gevoel
 • Oplossingen op maat
   

Wandsysteem

Een wandsysteem biedt mogelijks nog meer voordelen, zeker als je dat open gevoel wilt blijven behouden. Een glazen wand met deur zorgt ervoor dat je telkens zicht hebt op de andere ruimte(s). Een volledige ‘open keuken’ creëren is iets moeilijker met dit type keukendeuren, maar dat is een keuze die je maakt. Uiteraard kun je hier ook met schuifdeur werken. 
De troeven van het glazen wandsysteem op een rijtje

 • Grote formaten mogelijk
 • Moderne look
 • Lichte constructie
 • Akoestische en thermische kwaliteiten
 • Luxueuze uitstraling
 • Groot ruimtelijk gevoel
 • Oplossingen op maat
   

Dat de keukendeuren niet echt deel uitmaken van het effectieve keukenontwerp lijkt duidelijk. Toch is het belangrijk dat je op voorhand beslist of je wel dan niet met een van bovenstaande types glazen keukendeuren zal werken. Een pivoterende deur zal bijvoorbeeld minder ruimte laten dan een standaard draai- of schuifdeur. En zo heeft elke type keukendeur een impact op het ontwerp van je nieuwe droomkeuken. Informeer bij je Grando-adviseur hoe je komt tot het ideale ‘samenspel’.
Doe inspiratie op via onze Pinterest-pagina.
 

Meer trends en inspiratie?

Op zoek naar meer trends, inspiratie en toepassingen in verschillende keukens?
Vraag dan gratis jouw Grando inspiratiemagazine aan.