Halfopen keuken maakt een comeback

De open keuken is doorheen de jaren de standaard geworden. Iedereen hunkerde naar ruimte en openheid. En dat geldt nog steeds. Toch zien we een voorzichtige terugkeer naar meer afgesloten ruimtes. Helemaal dicht zijn die niet, maar wel net genoeg om iets meer privacy en rust te bieden tijdens het koken. Ga je voor een halfopen keuken of toch eerder voor een halfgesloten kookruimte?

Terug naar af, terug naar de gesloten keuken?

Neen, dat zeker niet. De rol die de keuken in een woning speelt is afgelopen decennia drastisch veranderd. Waar de keuken vroeger als een puur functionele ruimte bestempeld werd, is ze vandaag zoveel meer dan dat. Het is een plaats waar mensen elkaar ontmoeten, een glas drinken samen en tot in de late uurtjes wereldproblematieken bespreken. De open en halfopen keuken zijn here to stay! Terug naar af, naar volledig gesloten keukens, dat is hoogstonwaarschijnlijk.

Halfopen keuken of halfgesloten: een bar/toog, wandje of een uitsparing in de muur

Spreken we van een halfopen/-gesloten keuken in het geval er een wandje, toog, bar of uitsparing in de muur zorgt voor een ‘afscheiding’ van de leefruimte? Het is een dubbeltje op zijn kant. Hier spreken we meer over een halfopen keuken, want veel privacy en rust heb je in dit type keukens niet echt. Je gasten komen makkelijk binnengewandeld of knopen een gesprek aan die vaak niet in de meest optimale omstandigheden verloopt. Dit type keukens neigt dus meer naar de open keuken. Als je graag interactie hebt met je gasten of het gezin, kan dit een tussenoplossing bieden.

De halfgesloten keuken als gulden middenweg

Een halfgesloten keuken biedt een aantal voordelen die je niet hebt in een volledig open keuken. De grootste troef van dit type keukens is privacy en relatieve rust, maar zonder echt het contact met het gezin of vrienden en familie volledig te verliezen. Cooking apart together, zo zou je het kunnen noemen.

In nieuwe (half)open keukens speelt glas een belangrijke rol. Een raampje of een glazen deur met zicht op de leefruimte is al voldoende om voor een stuk te kunnen meegenieten van het aanwezige gezelschap. Afstand kan eenzelfde effect creëren, maar een fysieke barrière is nog net iets beter als je geconcentreerd wilt blijven tijdens het koken.

Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de voor-en nadelen van de verschillende opstellingen, want een keuken kopen doe je niet jaarlijks. Om zeker te zijn van jouw keuze, bespreek je best nog eens alle mogelijkheden met de Grando-adviseur in een showroom bij jou in de buurt.

Meer trends ontdekken?

Wens je meer trends te ontdekken, kom ze vrijblijvend ontdekken in onze toonzalen.
Maak gerust vrijblijvend een afspraak en onze adviseurs lichten alle nieuwe trends graag even uit en beantwoorden graag jouw vragen.

Inspirerende toonzaal

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.