Keukeneiland wordt groter
Het keukeneiland heeft wat last van grootheidswaanzin. Niet in de negatieve betekenis van het woord, eerder in de ambitieuze zin. Want keukeneilanden worden in de toekomst groter, robuuster en geriefelijker. Klaar om je klassieke keukentafel naar het dichtstbijzijnde containerpark af te voeren? Of om brandhout te maken van je eettafel? Kies voor een keuken met een of meerdere keukeneilanden en voer ze op als de absolute blikvanger(s) van je nieuwe eetplaats.
Het eiland
Keukeneiland: 10 op 10 voor sfeer en gezelligheid
Geen witte zandstranden, ‘sex on the beach’-cocktails of azuurblauwe zee. Geen survival skills verreist, iets minder temptation en al zeker geen gids van doen. Alleen al bij het horen van de term (keuken)eiland dwalen je gedachten af en zie je jezelf in een strandstoel wegzakken, ergens op een subtropische bestemming. “Hup, weg sfeer”, om het in de woorden van Frankie Loosveld te zeggen. Maar vergis je niet: een keukeneiland brengt die sfeer en gezelligheid meteen weer terug.
Keukeneiland, kookeiland of spoeleiland?
Er circuleren in de keukenwereld nogal wat combinaties met het woord eiland. Voor we dieper in deze nieuwe en verrassende trend voor 2024 duiken, een korte toelichting bij de verschillende termen.
Kookeiland: voorzie voldoende plaats voor je kookgerief
Perfect voor showcooking, jongleren met drankflessen en uitpakken met je kookkunsten. Een kookeiland is voorzien van alles wat je nodig hebt om eten klaar te maken: van kookfornuis tot afwasbak en kraanwerk. Een oven, die vind je meestal ingewerkt in een kastenwand.
Spoeleiland: perfect voor je mise en place en de afwas
Alle termen laten weinig ruimte voor verbeelding. Ook hier is dat het geval. Een spoeleiland combineert een werkblad met een wasbak. That’s it. Uiteraard kan het eiland vergroot worden om er te kunnen aan ontbijten, eten of werken.
Keukeneiland: het is wat je er zelf van maakt
Een keukeneiland is een allesomvattende term. Het kan een combinatie zijn van een kookeiland en spoeleiland, maar evengoed gewoon een keukenblok die enkel gebruikt wordt om aan te zitten en om dingen in op te bergen.
Keukenschiereiland
Een keukenschiereiland hangt met één zijde vast aan de keukenwand, het keukenblok of de muur. Geen vrijstaande unit, maar wel een oplossing die in kleinere keukenruimtes het antwoord kan bieden op de vraag naar een keukeneiland.
Here to stay
Kook- en keukeneilanden zijn niet meer weg te denken uit hedendaags keukendesign. Enkel als de ruimte het niet toelaat, behoort het vaak niet tot de mogelijkheden. Maar voor je een keukeneiland volledig afschrijft, neem eerst even contact op met je Grando-adviseur. Hij komt ongetwijfeld met een prachtige alternatief op de proppen.
Keukeneilanden geven een andere dimensie aan een keuken en illustreren het belang dat we aan deze plek hechten. Het is al lang niet meer de plaats waar enkel gekookt wordt. Er zijn meerdere koks aan het werk, je verzamelt er met vrienden, houdt er spelletjesavonden, doet er administratief werk... Kortom, de keuken is een multifunctionele ruimte geworden. En net daarom is het keukeneiland geen modegril, maar wel een echte blijver.
Keukentafel overbodig?
De keukentafel mag op de schroothoop ... Het is een ietwat boude stelling, maar met de groter wordende keukeneilanden is er geen nood meer aan een eettafel. Iedereen kan gezellig aan het keukeneiland aanschuiven. Het maakt daarbij niet uit of het is om een babbeltje te slaan, van een apero te genieten samen met vrienden of familie, of om van daaruit je thuiswerk te regelen. Overtreed je de ‘regels’ door een keukeneiland te combineren met een keukentafel? Absoluut niet! Hoe je het ook draait of keert, in de keuken van je dromen is niets onmogelijk.
Bigger and better
Keukeneilanden worden groter. Daarmee wordt nogmaals bevestigd dat de keuken een veel grotere rol speelt in de woning dan pakweg tien jaar geleden.
Hoe groot je keukeneiland kan worden? Dat is afhankelijk van de ruimte die je hebt. Zijn er limieten? Ja en neen. De stelregel is dat een eiland maar maximaal 10% van je totale keukenruimte mag innemen. Zo blijft er nog genoeg manoeuvreerruimte over, blijft alles toegankelijk en je kan makkelijk overal passeren. Wil je een exuberant keukeneiland met alles erop en eraan? Kan, maar hou hier dan wel rekening met de materiaalkeuze. Marmer en andere natuursteensoorten kunnen niet zomaar in alle lengtes geleverd worden. Hetzelfde geldt trouwens voor composiet en andere materialen. Wil je meer informatie over de afmetingen van jouw nieuwe keukeneiland? Stap één van onze showrooms binnen en vraag jouw Grando-adviseur naar de mogelijkheden.
Afmetingen keukeneiland
Er is een verschil in afmetingen tussen een keukeneiland die enkel dienstdoet als zit- en eetplaats en een kookeiland. Een kookeiland werkt met minimumafmetingen. Bij Grando zijn de adviseurs echte specialisten in het uitwerken van eilanden. Kom gerust vrijblijvend langs om de mogelijkheden te bespreken.
Geen één zonder twee
Echt nieuw is deze trend niet. We zien al een aantal jaar dat in de grotere keukens plaats wordt gemaakt voor een tweede keukeneiland. Naast elkaar, voor of achter elkaar: die keuze ligt volledig bij jou. Welk types eilanden je combineert, maakt ook niet uit. Ontdek alle mogelijke opstellingen of ga aan de slag met de keuzehulp, die je in staat stelt om je eigen keuken met eiland te ontwerpen.
Keukeneiland in elke stijl
Een mangrove, een eiland met dichte begroeiing, subtropisch regenwoud of een vulkanisch eiland ... Vele soorten eilanden, ook in de keuken. Want een keukeneiland is niet het alleenrecht van de industriële keuken. Ook in landelijke, moderne en Scandinavische keukens is een keukeneiland, in welke vorm dan ook, een absolute meerwaarde.
De nieuwste trends ontdekken in een prachtig kader? Ontdek onze locaties en maak een afspraak met een Grando-adviseur in een showroom bij jou in de buurt.
Meer trends en inspiratie?
Op zoek naar meer trends, inspiratie en toepassingen in verschillende keukens?
Vraag dan gratis jouw Grando inspiratiemagazine aan.