Eenvoudige ledverlichting in de keuken

In 2022 kreeg verlichting al een prominentere rol in de keuken en vorig jaar trok de trend zich gewoon door. Ook in 2024 speelt ledverlichting een grote rol van betekenis. Maar los van de juiste spotverlichting en de klassieke sfeermakers zoals hanglampen en subtiele lichtarmaturen is er een nieuwe speler op de markt: de in gefreesde ledverlichting. Wie is deze new kid on the block? En waarom zou je kiezen voor een verlicht keukeneiland? De antwoorden op deze vragen en meer...

Wat is ingebouwde ledverlichting

Like magic! Je ziet het niet, tot je het wel ziet. Er komt wat hocus pocus aan te pas, maar extreme goochelarij is het in geen geval. Ingebouwde of in gefreesde verlichting wordt naadloos in het keukenmeubilair geïntegreerd: geen kabels, geen zichtbare technische elementen. Kortom, een mooie en verfijnde designoplossing voor wie zijn keuken naar een hoger niveau wil tillen. Daarenboven biedt dergelijk type verlichting de mogelijkheid om verschillende sferen te creëren in je keuken.

                                     Voordelen van ingebouwde ledverlichting

 

Energie-efficiëntie

De voordelen van ledverlichting zijn je allicht bekend. We veronderstellen dat je al lang komaf hebt gemaakt met de gloeilampen in jouw woning en dat je al jaren resoluut kiest voor duurzame verlichting. Dat is toch te hopen, want wie wil er nog lampen die je tot meer dan 20 euro per jaar meer kosten dan ledlampen? 

Flexibiliteit in design

Ledstrips zijn flexibel en laten keukenfabrikanten vrij om ze waar dan ook te integreren. Je kunt daar eigenlijk zo ver in gaan als je zelf wilt. Er is geen vorm, bocht, hoekje of kantje dat niet verlicht kan worden met ingebouwde of ingefreesde verlichting. Wil je de binnenkant van je keukenkast of -lade laten oplichten bij het openen? Waarom niet? En neen, je hoeft niet voor een futuristische keuken te kiezen om dit type verlichting te kunnen toepassen. Zelfs in een landelijke keuken kan je met subtiele, ingebouwde ledverlichting een ongelooflijk mooi resultaat neerzetten. Moderne en industriële keukens zijn uiteraard ook de perfecte plaats om subtiele ledverlichting toe te passen.

Ledverlichting zet je keuken letterlijk in "the spotlights"

Hoe integreer je ledverlichting nu in je keukenontwerp? Zoals eerder gezegd, kan dit op talloze manieren. Ledstrips onder je kasten, ingefreesde verlichting onder je werkblad, het keukeneiland opgelicht of licht dat ingewerkt zit in je keukengrepen. De mogelijkheden zijn echt eindeloos. Maar ga doordacht te werk en hou rekening met de materialen die je gebruikt. Er is niets zo jammer als je keuken in een slecht (dag)licht te zetten. Kies ook zeker voor een kleur die complementair is met de stijl van de keuken. Een blacklight in een landelijke keuken is volgens ons geen match.

Pas op voor overkill

Maar het hoeft zelfs zo’n vaart niet te lopen. Kies je voor ingefreesde ledverlichting, dan vraag je best advies aan iemand die iets afweet van andere types verlichting. Die vraag, die stel je het best tijdens een afspraak met de Grando-adviseur in een showroom bij jou in de buurt. 

 

Meer inspiratie en trends?

Op zoek naar meer trends, inspiratie en toepassingen in verschillende keukens?
Vraag dan gratis jouw Grando inspiratiemagazine aan.

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.