4 tips om energiezuiniger te koken

Een keuken van tien jaar oud is achterhaald, zeker op vlak van energieconsumptie. Een oven, koelkast, microgolf of een toaster met eenzelfde leeftijd verslindt meer energie dan de toestellen die meegeleverd worden met een nieuwe keuken. Los van de toestellen zijn er ook nog dingen die u zelf kunt doen om het energieverbruik tot een minimum te beperken. Vier tips om uw energiefactuur te verlagen.

A+, A++ of A+++?

Veel keukentoestellen beschikken over een energielabel. Deze labels zijn vooral te vinden op koelkasten, ovens, televisies en andere huishoudtoestellen of accessoires. Er zijn zo’n 7 klasses: van A tot en met G. Binnen de A-klasse wordt een onderscheid gemaakt tussen A+, A++ en A+++. Laatstgenoemde klasse is ontegensprekelijk het energiezuinigst. Een A+++-koelkast is bijna de helft goedkoper qua kosten voor energie dan een A+-label. De keuze is dus snel gemaakt.

Energiezuinige kooktechnieken

Wist u dat u per jaar gemiddeld zo’n 40 euro betaalt om uw elektrische oven te gebruiken? Dat u met een inductiekookplaat goedkoper af bent dan met een vitrokeramische kookplaat ? Dat een oude vaatwasmachine tot 100 euro per jaar kan kosten? De keuze voor bepaalde toestellen en de technologie waarop u vertrouwt voor het koken van uw maaltijden bepalen mee de hoogte van uw energiefactuur. Hoe recenter de toestellen, hoe groter de kans dat ze energievriendelijk zijn. Informeer u ook eens over de nieuwe generatie dampkappen.

 

Waterbesparing in de keuken

Water is het nieuwe goud. De toekomst zal ons verplichten om spaarzaam om te springen met water. Een keuken van meer dan tien jaar oud werkt uitzonderlijk met waterbesparende kranen of aangepaste debieten. Kies bij voorkeur voor een ééngreepsmengkraan en laat een lekkende kraan niet voor wat ze is. Dat zijn de eerste stappen richting een verantwoord watergebruik. Los hiervan vraagt warm, heet of kokend water energie die opgewerkt wordt door een boiler of doorstromer.

Een kokendwaterkraan of warm water laten stromen uit uw kraan vraagt met andere woorden energie. Warm water uit uw kraan laten stromen vraagt meer energie, omdat het water niet meteen warm heeft. Met een kokendwaterkraan is dat een ander verhaal. Dergelijke kranen leveren meteen kokend water en laten warm water achter in het reservoir. Als u warm water vraagt, dan is er geen wachttijd en wordt bijna geen energie verbruikt.

Ecoprogramma aan, sluimerverbruik uit

Veel toestellen bieden zogenaamde ecoprogramma’s aan. Het kan zeker geen kwaad om deze in te schakelen, integendeel. Het zal u een pak energie besparen. Hetzelfde geldt voor stand-byverbruik. Weet dat als u kiest om uw toestellen op stand-by te zetten, dat er nog altijd verbruikt wordt. U schakelt met andere woorden beter uw toestellen volledig uit. Als u op reis gaat, overweeg dan om zoveel mogelijk stekkers uit stopcontacten te trekken. Uw energiefactuur zal u dankbaar zijn.

Als u rekening houdt met deze adviezen, dan kan u jaarlijks een mooie som uitsparen. Wilt u meer uitleg bij energiebesparende maatregelen?

Maak een afspraak