Ergonomie in de keuken

ALLES OM HET U ZO COMFORTABEL MOGELIJK TE MAKEN TIJDENS HET KOKEN

Groenten snijden op een te laag werkblad, u meerdere keren moeten bukken om te kijken of de kaas op uw pizza al mooi gegratineerd is of constant heen en weer moeten lopen om ‘vergeten’ ingrediënten te gaan halen: het hoeft niet gezegd dat een namiddagje kokerellen een tol kan eisen op uw lichaam. Een keuken ontwerpen is kiezen voor de weg van de minste weerstand. Ergonomie is een absolute must, ook in de keuken

plaatsen in huis waar u het meeste arbeid verricht

Waar u zich in heel wat omstandigheden moet aanpassen aan uw omgeving, heeft u bij de inrichting van uw woning eigenlijk alle touwtjes zelf in handen. Als u erbij stilstaat, dan zijn er een drietal plekjes in huis waar u effectief het meeste ‘arbeid’ verricht, los van de tuin. Uiteraard bent u tijdens het schoonmaken overal actief, maar het meeste uren spendeert u toch nog steeds in de keuken; de wasplaats en de garage komen respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Hoe intensief u uw keuken gebruikt, hangt in hoofdzaak af van uw passie of liefde voor het koken. Als u uren in de potten kunt roeren en gerechten bedenken, dan is ergonomie een belangrijk aandachtspunt als u op zoek gaat naar een nieuwe keuken. Brengt u het liefst zo weinig mogelijk tijd door in de keuken, dan nog kan het geen kwaad om te kiezen voor ergonomische oplossingen. Maar wat is ergonomie nu precies?

 

Wat is Ergonomie?

Ergonomie is de som van alle maatregelen die worden genomen om een ‘werkplek’ zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Centraal daarbij staat het zoveel mogelijk ontlasten van het lichaam. Een slechte houding in de werkplek kan op lange termijn namelijk lijden tot blijvende lichamelijke schade, en dat wil Grando Keukens te allen tijde voorkomen. Ergonomie is niet enkel belangrijk voor mensen die al kwaaltjes hebben, het is minstens even belangrijk, zoniet belangrijker voor diegenen die zich fit en gezond willen blijven voelen.

Welke lichaamsdelen worden het meest belast in de keuken? 

De meest voorkomende klachten hebben te maken met de rug, de pols, de hals en de schouders. Als u voortdurend voorovergebogen staat of zit, dan pleegt u een aanslag op uw lichaam. Dergelijke houding zorgt voor een overbelasting van de spieren, zowel van die in de nek als van die in de rug. Lang eenzelfde houding aannemen kan ook voor een extra belasting op de gewrichten zorgen.

WENST U NOG EXTRA INFORMATIE OVER ERGONOMIE?

Wenst u nog extra informatie over ergonomie in de keuken? Of bent u benieuwd naar welke oplossingen wij op maat van uw persoonlijke situatie kunnen bieden? Maak dan snel een afspraak met de Grando-vestiging in uw buurt, onze adviseurs helpen u graag met een plan op maat.

Plan uw vrijblijvend adviesgesprek

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.