Ergonomie in de keuken

ALLES OM HET JOU ZO COMFORTABEL MOGELIJK TE MAKEN TIJDENS HET KOKEN

Groenten snijden op een te laag werkblad, je meerdere keren moeten bukken om te kijken of de kaas op jouw pizza al mooi gegratineerd is of constant heen en weer moeten lopen om ‘vergeten’ ingrediënten te gaan halen: het hoeft niet gezegd dat een namiddagje kokkerellen een tol kan eisen op jouw lichaam. Een keuken ontwerpen is kiezen voor de weg van de minste weerstand. Ergonomie is een absolute must, ook in de keuken

Plaatsen in huis waar je het meeste arbeid verricht

Waar je je in heel wat omstandigheden moet aanpassen aan jouw omgeving, heb je bij de inrichting van jouw woning eigenlijk alle touwtjes zelf in handen. Als je erbij stilstaat, dan zijn er een drietal plekjes in huis waar je effectief het meeste ‘arbeid’ verricht, los van de tuin. Uiteraard ben je tijdens het schoonmaken overal actief, maar het meeste uren spendeer je toch nog steeds in de keuken; de wasplaats en de garage komen respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Hoe intensief je je keuken gebruikt, hangt in hoofdzaak af van jouw passie of liefde voor het koken. Als je uren in de potten kunt roeren en gerechten bedenken, dan is ergonomie een belangrijk aandachtspunt als je op zoek gaat naar een nieuwe keuken. Breng je het liefst zo weinig mogelijk tijd door in de keuken, dan nog kan het geen kwaad om te kiezen voor ergonomische oplossingen. Maar wat is ergonomie nu precies?

 

Wat is Ergonomie?

Ergonomie is de som van alle maatregelen die worden genomen om een ‘werkplek’ zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Centraal daarbij staat het zoveel mogelijk ontlasten van het lichaam. Een slechte houding in de werkplek kan op lange termijn namelijk lijden tot blijvende lichamelijke schade, en dat wil Grando Keukens te allen tijde voorkomen. Ergonomie is niet enkel belangrijk voor mensen die al kwaaltjes hebben, het is minstens even belangrijk, zoniet belangrijker voor diegenen die zich fit en gezond willen blijven voelen.

Welke lichaamsdelen worden het meest belast in de keuken? 

De meest voorkomende klachten hebben te maken met de rug, de pols, de hals en de schouders. Als je voortdurend voorovergebogen staat of zit, dan pleeg je een aanslag op je lichaam. Dergelijke houding zorgt voor een overbelasting van de spieren, zowel van die in de nek als van die in de rug. Lang eenzelfde houding aannemen kan ook voor een extra belasting op de gewrichten zorgen.

Wens je nog extra informatie over ergonomie?

Wens je nog extra informatie over ergonomie in de keuken? Of ben je benieuwd naar welke oplossingen wij op maat van jouw persoonlijke situatie kunnen bieden? Maak dan snel een afspraak met de Grando-vestiging in jouw buurt, onze adviseurs helpen je graag met een plan op maat.

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.