Een keukenwerkblad kiezen doet u zo

Een keukenwerkblad kan een eyecatcher zijn en tegelijkertijd het fundament waarop u uw culinaire creaties tot leven kan wekken. Ieder materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Er zijn uiteraard enkele opties die prijs en kwaliteit perfect in balans houden. Welk werkblad wordt de blikvanger in uw keuken?

Keukenwerkbladen in allerlei materialen 

Van kunststof over composiet tot keramiek, hout en beton: materialen genoeg. Maar hoe zit het met de karakteristieken van deze materialen? Welke materialen zijn kras- en/of hittebestendig, welke zijn dat niet?

een werkblad in kunststof voor een schappelijke prijs

Een werkblad uit kunststof is goedkoop, kan in allerlei vormen, kleuren en maten geleverd worden, maar is niet hittebestendig en niet krasvast. Wie zich daar niet aan stoort, kan voor een zeer schappelijke prijs toch een mooi werkblad in zijn keuken integreren.

Composiet komt tot zijn recht in strakke keuken

Composiet combineert kunststof met kwartsen, gebonden door een hars. Als u graag experimenteert met kleur of u houdt van een strakke, glanzende afwerking, dan is composiet misschien iets voor u. Composiet is krasbestendig, maar niet volledig hittebestendig.

Keramiek houdt prijs en kwaliteit in balans

Met een keramisch werkblad kiest u voor een materiaal met een goede prijs-kwaliteitverhouding en met enkele betrouwbare eigenschappen, zoals u kan zien in het overzicht met de belangrijkste karakteristieken. De look en feel van het materiaal is het best te vergelijken met dat van een natuurstenen vloertegel.

Roestvrij staal voor professionele keukens

Roestvast staal is het materiaal voor de professionele keuken, maar ook in uw keuken kan u opteren voor inox. Voorlopig blijft de vraag ernaar zeer beperkt: zo’n 3 à 5% van alle verkochte keukens. De reden waarom weinig mensen kiezen voor roestvrij staal is in eerste instantie de kostprijs. Op de tweede plaats komt het niet krasvast of krasbestendig zijn van het materiaal. Maar dat is bijkomstig. De eerste kras is wat vervelend, maar bij intensief gebruik komt men tot een werkblad dat volledig bekrast is, wat dan weer zijn charmes heeft.

Houten werkblad, enkel met beschermende toplaag

Als u uw groenten of fruit snijdt op een houten snijplank, dan beseft u ook meteen dat hout niet krasbestendig is. En ook met hitte en vocht kan hout moeilijk om. Daarom is het belangrijk dat als u voor hout kiest, dat er een kwalitatieve en beschermende toplaag wordt voorzien. Vergelijk ook de verschillende houtsoorten, voor u een definitieve keuze maakt.

Grando is vooral voorstander van het gebruik van hout als het gaat om het zitgedeelte bij een kookeiland. In tegenstelling tot andere materialen is hout warm en natuurlijk, het voelt goed aan en straalt gezelligheid uit.

werkbladen worden steeds goedkoper

Werkbladen worden goedkoper en vooral ook dunner. Waar men vijf jaar geleden nog koos voor een blad van vier à vijf centimeter dik, worden nu steeds vaker werkbladen verkocht gaande van 12 mm tot 2 cm. Dikkere exemplaren maken is veel arbeidsintensiever, vraagt uiteraard meer materiaal, moeten nog gelijmd en in verstek geplaatst worden, wat voor een duurder werkblad zorgt.

 

MEER INFORMATIE OVER WERKBLADEN?

Wenst u meer informatie over de verschillende typen werkbladen of wilt u ze graag eens bekijken en aanraken? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde Grando-vestiging voor een afspraak en onze adviseurs informeren u graag verder.

Plan uw vrijblijvend adviesgesprek

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.