Hoe ontwerp ik mijn eigen keuken?

U wilt zelf uw droomkeuken ontwerpen. Waar haalt u uw inspiratie? Aan welke vereisten moet uw keuken voldoen en vooral: welk soort kok bent u of heeft u in huis? Het zijn een aantal vragen die u voor uzelf moet beantwoorden, vooraleer u effectief aan de slag kunt.

Hoe ziet mijn droomkeuken eruit: looks en indeling

Heeft u een perfect beeld van uw droomkeuken of zijn er nog veel vraagtekens? Een keuken ontwerpen begint bij een wensenlijstje samenstellen. Wat wil ik? Heb ik het nodig? Ben ik bereid hierin te investeren? Dat zijn de voornaamste vragen. Vergeet ook niet te kijken wat er mogelijk is. Heeft u de ruimte en zijn de juiste aansluitingen aanwezig en goed gepositioneerd?

Zo ziet onze droomkeuken eruit

Maak een moodboard op Pinterest en deel het met uw partner. Sla er alle keukens in op die u leuk vindt. Uiteraard wilt u een unieke keuken, maar het is niet omdat u een keuken opslaat in uw moodboard dat u eenzelfde keuken wilt. Van sommige exemplaren vindt u misschien enkel het werkblad leuk of bent u gecharmeerd door het kookeiland. Het kleinste detail is belangrijk: van grepen tot keukenfronten en kleurgebruik. Het kan een van de toekomstige elementen worden in uw nieuwe keuken. Hou ook rekening met de wensen van uw partner en de stijl van uw woning en leefruimte. Het is in deze fase dat u de looks van uw keuken bepaalt. Eenmaal dat euvel uit de weg, kunt u beginnen met het maken van enkele concrete keuzes.

Kies voor een keuken op de groei, een keuken voor de toekomst

Hoe uw leven zal verlopen, valt moeilijk te voorspellen. Toch is het belangrijk om ook eens in de toekomst te kijken. Bent u al wat ouder? Heeft u last van een pijnlijke rug? Gaan de kinderen weldra het huis uit? Of bent u een gezinsuitbreiding van plan? Het zijn factoren waar u rekening mee moet houden bij het ontwerp van uw keuken. Kiezen voor de toekomst is kiezen voor kwaliteit. Iedereen wil zo lang mogelijk genieten van zijn of haar droomkeuken, daarom kiest u het best voor duurzame materialen en energievriendelijke toestellen. Vergeet ook het ergonomische aspect niet. Een werkblad en/of kookeiland op de juiste hoogte is geen overbodige luxe. Weet ook dat, als u jonge kinderen heeft, onderhoud misschien wel een belangrijke factor kan zijn.

Optimale indeling van uw keukenruimte

Heeft u veel plaats of relatief weinig ruimte? Zorg bij het ontwerp dat u alle ruimte optimaal benut. Er zijn heel wat oplossingen voorhanden die het meeste halen uit uw beschikbare oppervlakte. Denk daarbij aan hoekkasten of lades in plaats van kasten. Maar er is meer. Neem daarom bij het ontwerp van uw keuken een Grando-adviseur onder de arm. Hij of zij overloopt de verschillende mogelijkheden. De expert zal u ook snel kunnen vertellen wat wel en niet haalbaar is. Kiest u voor een L-, U-, G-opstelling of toch eerder voor een keuken met kookeiland?

Voldoende werkruimte op uw keukenwerkblad

Het werkblad is een van de belangrijkste element in uw nieuwe droomkeuken. Als u zich misrekent of u dimensioneert uw keukenblad te klein, dan kan dit op termijn heel wat frustraties met zich meebrengen. Zorg dat u genoeg werkruimte heeft om ingrediënten neer te zetten, te snijden, te kneden, te marineren, … U wilt een kookeiland? Denk dan goed na over de positionering van de wastafels en de ruimte tussen de spoelbak en kookplaat. Vergeet ook de vuile vaat niet. Zorg dat deze ook makkelijk op het aanrecht kan worden gezet.

Een goede keukenverlichting is essentieel 

Uw gerechten er heerlijk laten uitzien, ingrediënten die stralen … Zonder een goede verlichting kunt u het vergeten. Opteer voor dimbare ledspots. Voorzie ook voldoende stopcontacten. Niets zo frustrerend als een tekort aan stopcontacten.

Een goede keukenventilatie is geen overbodige luxe

Bent u een kok die 4 potten tezelfdertijd op uw fornuis laat pruttelen of houdt u het liever bij een eenpansgerecht. Hoe dan ook, een degelijke ventilatie is een absolute must. De geuren, al dan niet van verbrande gerechten, verspreiden zich in huis en zetten zich vast op stoffen. Een trui over de stoel hangen of stoffen zetels? Zonder een goede ventilatie kruipen geuren in uw kledij of in alle stoffen in de omgeving. Afzuigen is de boodschap! En u hoeft geen mastodont van een ‘schouw’ te voorzien die boven uw hoofd hangt te zweven. Grando Keukens biedt vandaag al oplossingen aan waarbij de dampafzuiging geïntegreerd zit in het werkblad of naast de kookplaat.

Keukentoestellen met een lange levensduur

Een keuken ontwerpen is keuzes maken. Zijn de looks belangrijker dan de toestellen of net andersom? Omdat goede keukenapparatuur cruciaal is in een keuken, maar tegelijkertijd ook een aanzienlijke investering vraagt, bezint u het best voor u begint. Vraag uzelf af wat uw capaciteiten zijn als kok. Een stoofpotje, pasta, ouderwetse kost of kookt u of uw partner fijner, met veel passie. Hoeveel keer denkt u een stoomoven te gebruiken of is sous-vide koken wel iets voor u? De antwoorden vinden op deze vragen kan u heel wat kosten besparen. Als u geen al te hoogtechnologische toestellen nodig heeft, overweeg dan wel om te investeren in een hoogstaande kwaliteit van de ‘standaardtoestellen’, zoals een goed fornuis, een duurzame koelkast en een energievriendelijke oven. Sta ook even stil bij de verschillende energielabels.

Hou rekening met het technische aspect tijdens het ontwerpen van uw keuken

Een keuken in een nieuwbouw of renovatie

Er zijn uiteraard een aantal belangrijke verschillen hier. Bij een nieuwbouw mag u ervan uitgaan dat alles zorgvuldig is/wordt uitgetekend; van afvoeren en toevoeren tot de verschillende aansluitpunten en een perfect ontworpen elektrisch circuit. Bij een renovatie is dat een ander paar mouwen.

"Om verrassingen te vermijden, houdt in uw ontwerp best ook rekening met het technische aspect"

Niets zo frustrerend als te weinig stopcontacten

Het is, zeker bij renovatie, van cruciaal belang dat u perfect weet waar de bestaande aansluitingen zich bevinden en hoe het zit met stopcontacten en de staat van het elektrische circuit. Kiest voor nieuwbouw, dan worden vooraf afspraken gemaakt en kan u zelf kiezen hoeveel stopcontacten u in uw keukenruimte wilt. Bij renovaties kunt u niet anders dan aan de slag te gaan met de bestaande aansluitingen of u moet het elektrische circuit aanpassen. Grando Keukens kan u hier ook van dienst zijn. Wij denken namelijk altijd in mogelijkheden en oplossingen. Weet ook dat als u een inductiekookplaat wil bijvoorbeeld, dat u al best even informeert over het vermogen dat u zal nodig hebben en of de stopcontacten het toelaten om op inductie te koken of dat hier aanpassingen gedaan moeten worden.

aan- en afvoer van water in uw nieuwe keuken

Hier net hetzelfde. Een goede aan- en afvoer van water is cruciaal voor een goed werkende keuken. Het is de spreekwoordelijke levenslijn van uw nieuwe kookplaats. Teken de ruimte met de aanwezige aan- en afvoerpunten en ga met uw ontwerp naar een van onze Grando-adviseurs. Zij zetten u verder op de juiste weg.

Gasaanvoer voor gasfornuis

Een imposant gasfornuis voor ogen? Ga na of dat wel tot de mogelijkheden behoort. Is er een gastoevoer? Waar komt ze uit? Zijn de leidingen nog bruikbaar? Duid de gastoevoer aan op uw technische tekening, samen met de aanwezige stopcontacten en waterleidingen. Neem zowel uw technische ontwerpen als uw andere concepten mee naar een Grando-showroom en leg ze voor aan een van onze Grando-adviseurs. Zij weten altijd raad!

 

Mogelijkheden overlopen?

De verschillende mogelijkheden overlopen met een ervaringsdeskundige? Of wenst u professionele begeleiding bij het finaliseren van het ontwerp van uw droomkeuken?

Vakmanschap sinds 1965
Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.