De drie belangrijkste keukentrends van 2020

Trends komen en gaan. Wat vandaag in is, kan morgen alweer achterhaald zijn of binnen vijf jaar opnieuw opduiken. Toch zijn er een aantal tendensen die dit en volgend jaar furore maken. Een ervan is het voortdurend streven naar hightech in de keuken. Wat vroeger sciencefiction leek, is nu realiteit. Het is een onomkeerbare trend, die de komende jaren in een stroomversnelling zal raken. Verder zien we veel beweging op vlak van kleuren en het gebruik van materialen. Er wordt steeds vaker gewerkt met opvallende eyecatchers. Tot slot zetten heel wat keukenfabrikanten in op open en verborgen keukens. Wat laatstgenoemde precies inhoudt, leest u hier.

TREND 1: Hightech in de Grando keuken

De geconnecteerde keuken

Steeds meer keukentoestellen communiceren met elkaar via wifi. Het internet heeft zijn weg naar de keuken gevonden en is ‘here to stay’. De tijd dat u alles zelf programmeert, uw timer zet om ervoor te zorgen dat niets aanbrandt of dat u de koelkast opentrekt en tot de constatatie komt dat u de helft van de producten op uw boodschappenlijstje vergeten bent, is verleden tijd. Via apps op uw smartphone kan u eenvoudig verschillende toestellen in uw toekomstige Grando-keuken aansturen. Ontbreekt er iets in uw koelkast? Ga via een app naar de camera die zich binnenin uw nieuwe koelkast bevindt en ga na wat u zeker nog moet meebrengen van de supermarkt. Of laat u uw koelkast liever zelf de boodschappen doen? Dat kan! Wat u ook nodig heeft, hij bestelt het gewoon online voor u.

Op de baan of bijna thuis? Laat uw oven al voorverwarmen. Met uw smartphone schakelt u niet alleen de oven in, u kan ook makkelijk andere toestellen bedienen vanop afstand. 

Maar niet enkel de huishoudtoestellen worden intelligenter, er zijn ook al tal van accessoires die vandaag al interageren met uw smartphone. Wat dacht u van de smartphone als digitale assistent bij het maken van de perfecte cocktail? Uw toestel is geconnecteerd met een blender/mixer. Een app op uw smartphone toont hoeveel van elk ingrediënt u in de blender doet en checkt af telkens er zich voldoende van dat specifieke ingrediënt in het toestel bevindt. Bij het voltooien krijgt u een goedkeuring. Uw iPhone als een volwaardige sous-chef dus.

Een perfecte maaltijd, iedere keer opnieuw

U hoeft geen chef te zijn om iedere keer opnieuw een perfecte maaltijd op tafel te zetten. De ovens van de (nabije) toekomst herkennen producten en beschikken over technologieën die ingrediënten afzonderlijk kunnen garen. Onmogelijk denkt u? Zeker niet. Aardappelen, een stuk vis, wat extra groenten: alles samen in een schotel, even de oven in, en ‘gaar is kees’. Dergelijke ovens worden al door professionals gebruikt, maar zijn nu ook verkrijgbaar voor u. Weinig tijd of geen echte keukenprins of -prinses? Geen probleem. Deze ovens beschikken over de kennis, die u misschien ontbreekt. Kijken we naar kookplaten, dan zijn de nieuwste generatie inductiekookplaten interessant om even dieper op in te gaan. 

De inductiekookplaat heeft een hele evolutie doorgemaakt. Inductiekookzones en zogenaamde flexzones zijn de standaard geworden. Werken met flexzones is handig, bespaart u heel wat tijd, maar ook energie. De verschillende zones kunnen zo geprogrammeerd worden dat u gewoon de fases van het kook-of bakproces perfect kan instellen. Stel drie zones verschillend in: maximaal vermogen, verminderd vermogen en sudderen. Verschuif uw pan of pot en laat garen tot in de perfectie. Wilt u liever één groot kookoppervlak, dan maakt deze technologie dat eveneens mogelijk. De nieuwste generatie inductiekookplaten herkent zelfs pannen en potten.

Kookdampen in sneltempo uit uw keuken verwijderd

Bent u geen fan van de geuren die achterblijven na het koken of stoort het u mateloos om dampen in uw gezicht te krijgen tijdens het koken? Opteer in dat geval voor een kookplaat met geïntegreerde dampkap. Kies voor een rooster tussen de kookvuren of laat, met een druk op een knop, het afzuigsysteem uit uw kookveld tevoorschijn komen. Met behulp van krachtige motoren worden dampen uit de potten en pannen gezogen. In plaats van deze ‘lucht’ af te voeren naar buiten, kan u ze filteren en opnieuw in uw woning laten uitblazen. Een hele energiebesparing dus.

Vijf-in-eenkranen

Koud water, warm water, kokend water, gefilterd water en bruiswater: een pak watervarianten uit een en dezelfde kraan. De kokendwaterkraan, de combi-bruiswaterkraan en andere varianten bestaan al even, maar nu worden alle functionaliteiten in een dezelfde kraan geïntegreerd. Slimme technologie zorgt ervoor dat alles veilig verloopt. 

Kijken we naar de toekomst, dan zien we dat er hier en daar al kranen opduiken die geconnecteerd zijn met systemen zoals Google Home of Alexa (Amazon). Deze kranen stuurt u aan door ze aan te spreken. Wilt u een bepaalde hoeveelheid water of water met een bepaalde temperatuur, dan vraagt u het toch gewoon even

Vaatwasmachines worden zelfstandiger

U opent de vaatwas en ziet dat de helft van de glazen nog sporen van water bevat. Na het legen, en hier en daar nog wat spullen afdrogen, steekt u een nieuwe vaatwastablet in de machine en vult u nog even het vaatwaszout bij. Herkenbaar? Ongetwijfeld. Behoren deze zaken nu tot het verleden? Ja! Er zijn vaatwassers verkrijgbaar die als ze klaar zijn hun deur vanzelf openen. Hierdoor kan de resterende stoom snel ontsnappen en vermijdt u waterdruppels op glazen en servies. 

Fabrikanten zetten ook steeds meer in op gebruiks- en onderhoudsvriendelijkheid. Men stapt af van het ‘één tabletje per wasbeurt’. In de plaats daarvan komt een schijf die tabletten bevat voor meerdere wasbeurten (tot 20 spoelbeurten). En ook het onderhoud wordt automatisch uitgevoerd.

TREND 2: Kleuren en materialen in de Grando-keuken

Het is al goud dat blinkt

Dat is niet helemaal correct, ook brons doet het goed als look. Het maakt niet uit welke keukenstijl u kiest, kranen in goud en brons passen zich aan aan elk type keuken. En het zijn niet enkel kranen die in het oog springen. De brons- en goudlook zien we ook terug bij keukentoestellen. Het is een trend die langzaam op gang komt, maar die nu al hoge ogen gooit.

Zwart, wit en beton

Zwart en wit blijven, zeker bij ons, in de mode. Het zijn tijdloze kleuren die nu ook steeds vaker gebruikt worden bij wastafels of spoelbakken, maar ook voor allerhande accessoires. De tijd dat zwart enkel gereserveerd was voor keukenfronten en -apparatuur is voorbij. Bij de globale keukentrends rekenen we ook de introductie van beton in de keuken. In onze contreien slaat het nog niet echt aan, maar wilt u iets unieks of gaat u voor de industriële look, dan is beton zeker een optie.

Kleurrijke fornuizen en koelkasten

In België zijn ze misschien iets minder ingeburgerd: fornuizen in opvallende kleuren. Het zijn vooral gasfornuizen die worden opgevoerd als pronkstuk. De grote gasbekkens maken het volledig af. En niet enkel ‘de stoof’ valt op, ook koelkasten en andere toestellen krijgen een kleurtje of zelfs een uniek design. Zo heeft Dolce & Gabbana, een gekend modemerk, in opdracht van een fabrikant van keukentoestellen en -accessoires designs aangeleverd die van doorsnee-apparatuur ware kunstobjecten maken.

Kleur en design bij werkbladen

Gekleurde werkbladen, specifieke tekeningen en designs vindt u vooral terug bij werkbladen uit keramiek en werkbladen die samengesteld zijn uit een mix van grondstoffen. En die kleuren lopen heel erg uiteen: van felrood tot pastelblauw. Een andere trend bij werkbladen is imitatie. Wilt u een natuurstenen look, maar heeft u daar het geld niet voor over en wilt u betere eigenschappen, dan zijn natuursteenimitaties in composiet misschien wel iets voor u.

Hulp nodig bij het kiezen van een keukenwerkblad? Dan is het blogartikel ‘Een keukenwerkblad kiezen doet u zo’ zeker iets voor u.

Trend 3: De open of verborgen Grando-keuken

De open keuken maakt deel uit van de volledige leefruimte, nog meer dan vroeger. In zo goed als alle appartementen zijn de keuken en de woonkamer eigenlijk al één naadloos geheel. Het is tegenwoordig moeilijk om te weten waar de keuken begint en de woonkamer eindigt en vice versa. Deze trend zet zich onverminderd door. 

Wat ook in is, zijn de zogenaamde verborgen keukens. De eigenlijke keuken wordt aan het oog onttrokken. Als u het niet weet, dan ziet u niet waar de keuken zich bevindt. Keukentoestellen zijn netjes opgeborgen of gaan mooi op in het geheel van de keuken. De toestellen worden achter deuren weggewerkt. Clean en opgeruimd: dat zijn de sleutelwoorden.

Hightech ervaren? Zien hoe een kokendwaterkraan werkt? Of gewoon de nieuwste trends spotten? Neem contact op met uw dichtstbijzijnde Grando keukenspeciaalzaak.

Maak een afspraak