De basisprincipes voor verlichting in de perfecte keuken

Verlichting speelt een ontzettend belangrijke rol in de sfeer van de woning. Daarnaast is het ook een praktisch hulpmiddel. Dat geldt vooral voor verlichting in de keuken, want tijdens het voorbereiden van een lekkere maaltijd moet u altijd kunnen zien wat u doet. Er zijn een aantal basisprincipes die u in de gaten kunt houden wanneer u uw perfecte keuken ontwerpt. Dankzij deze principes is de verlichting in uw keuken altijd ideaal.

De drie verlichtingstypes

In een keuken kan er over het algemeen gesproken worden over drie belangrijke verlichtingstypes. Deze moeten in principe allemaal aanwezig zijn wanneer u een perfecte keuken wilt creëren. De verschillende types zijn: algemene verlichting, taakverlichting en sfeerverlichting.

Algemene verlichting

De belangrijkste basis in uw keuken. Vaak is dit één centraal punt dat het grootste deel van uw keuken kan verlichten. Denk bijvoorbeeld aan een prachtige hanglamp of ingebouwde spots in het plafond. Deze verlichting kan meteen de eyecatcher van uw keuken worden.

Taakverlichting

Bij taakverlichting gaat het vaak over verlichting van het werkblad. Vooral bij hangende keukenkastjes kan er snel een vervelende schaduw ontstaan, waardoor u niet goed ziet wat u doet. Een aantal spotjes onder de keukenkastjes kan dit probleem voorkomen, zodat uw keuken niet alleen mooi, maar ook praktisch is.

Sfeerverlichting

De laatste soort verlichting die niet over het hoofd gezien mag worden. Dit zijn de lampen die ervoor zorgen dat uw keuken warm en knus aanvoelt. Vooral dimbare lampen met een zachte gloed geven de ruimte extra sfeer, waardoor iedereen zich thuis voelt in uw perfecte keuken.

Belangrijkste tips voor uw keukenverlichting 

De inrichting van uw keuken kan door de jaren heen veranderen. Om toch altijd de perfecte verlichting te hebben, is het de moeite waard om armaturen te installeren die 360 graden gedraaid kunnen worden. Zo kunt u altijd die ene mooie decoratie uitlichten of een spot op uw stijlvolle eettafel richten. Dankzij deze veelzijdigheid groeit de verlichting als het ware mee met uw keuken.

Daarnaast is het slim om verlichting te kopen die gemakkelijk schoon te maken is. In de keuken heeft u al snel last van vetaanslag of andere etensresten. Sommige materialen zijn nu eenmaal makkelijker schoon te maken dan andere. Door de goede materialen uit te kiezen, kunt u minder poetsen en, kunt u meer genieten.

Het is verstandig om alle lichtknoppen allemaal bij elkaar in de buurt te plaatsen. U wilt namelijk niet van hier naar daar lopen om de verlichting in uw keuken perfect af te stellen. Ga voor één centraal punt waar u met dimmers de juiste sfeer kunt creëren.

Wees ten slotte niet bang om te spelen met opvallende verlichting. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om meerdere hanglampen naast elkaar te hangen. Doe dat in verschillende hoogtes voor een speels effect. Een lamp in een opvallende kleur is ook een goede keuze. Zo verenigt u het nuttige met het aangename, aangezien uw praktische lampen dan ook decoraties worden.

HULP NODIG MET UW VERLICHTING?

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van de juiste verlichting in uw keuken? Maak gerust vrijblijvend een afspraak voor advies.

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.