Lichaamsbelasting in de keuken

Wanneer wordt u lichaam het meest belast in de keuken?
Ontdek onderstaand de verschillende momenten dat uw lichaam het meest belast wordt wanneer u in de keuken aan het werk bent.
Onze Grando-adviseurs beantwoorden ook graag uw bijkomende vragen, maak hiervoor een afspraak bij de Grando in uw buurt.

1. Snijden van groenten en andere ingrediënten

Werken aan een te laag werkblad kan op termijn leiden tot nek- en rugklachten, maar kan ook pijn aan schouders en armen veroorzaken. De standaardhoogte van een werkblad bedraagt 90 cm. Dat kan voldoende zijn, maar misschien is een hoger werkblad wel iets comfortabeler werken. Om zeker te zijn van uw stuk, doet u er goed aan om de hoogte van uw huidig werkblad op te meten. Zo weet u meteen of u een iets hoger exemplaar in huis wilt. Voor iemand groter dan 1,65 m is een werkblad van 90 cm hoog vaak al net iets te laag.

2. Gerechten uit de oven halen

 

Het belang van de positie van een oven mag u niet onderschatten. Als u constant door de knieën moet of als u zich voorover moet buigen om iets uit de oven te halen, dan is een oven op armhoogte waarschijnlijk een betere oplossing. Een oven op deze hoogte maakt het voor u makkelijk om ovenschotels horizontaal uit de oven te halen. Daarenboven is het ook een pak veiliger voor kinderen.

3. Verkeerde zithouding aan de keukentafel

Als elk lid in uw huishouden ongeveer even groot is, dan is het relatief eenvoudig om een keukeneiland of keukentafel te kiezen die voor iedereen geschikt is. Is er een groot verschil in lengte, dan kan het geen kwaad om daar rekening mee te houden. Kiest u de tafel of het zitgedeelte aan het eiland te laag, dan kan dit een slechte zithouding tot gevolg hebben. Dit kan op lange termijn lichamelijke kwaaltjes in de hand werken.

4. Afwassen

Er zijn leukere bezigheden dan afwassen. U kunt het u wel zo ‘aangenaam’ mogelijk maken door voor een spoelbak te kiezen op hoogte, aangepast aan uw lengte. Dat betekent dat het ‘vooroverbuigen’ tot een minimum herleid kan worden als u kiest voor een ergonomische spoelbak of gootsteen.

5. Iets uit de kast pakken

Kasten die u laat aanpassen aan uw lengte zullen u op termijn heel wat klachten en kwaaltjes besparen. Niet enkel hoogte speelt hier een rol, ook de kracht die nodig is om een lade of kast te openen, kan van belang zijn, zo ook de locatie van de kasten en lades in de keuken.

6. Heen en weer geloop

De werkdriehoek, ook wel keukendriehoek genoemd, heeft alles te maken met een optimale indeling van uw nieuwe keuken. Doel is om de afstand tussen de koelkast, de gootsteen en de kookplaat tot een minimum te beperken, zodat u niet constant heen en weer hoeft te lopen.

Ergonomische oplossingen bij Grando

ONTVANGT U GRAAG PERSOONLIJK ADVIES?

Ontvangt u liever direct advies op maat van uw persoonlijke situatie?
Maak dan snel een afspraak bij de Grando vestiging bij u in de buurt, one adviseurs helpen u graag met een oplossing op maat en beantwoorden al uw vragen.

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.