Met welke keukenopstelling maak ik optimaal gebruik van mijn beschikbare ruimte

Een keukenopstelling kiezen doet u in eerste instantie op basis van de ruimte die u ter beschikking heeft. Als u weinig plaats heeft, dan zou het kunnen dat een keuken met kookeiland niet tot de opties behoort. Maar, voor u beslist om deze mogelijkheid volledig uit te sluiten, neemt u best even contact op met uw Grando-adviseur. Na een showroombezoek of een bezoekje van een expert bij u ter plaatse, zou het kunnen dat er meer mogelijk is dan u in eerste instantie had gedacht.

Open keukens zijn de standaard

Gesloten keukens beperken geur en geluidshinder

Een aantal decennia geleden was een gesloten keuken de normaalste zaak van de wereld. De kok stond alleen en kon er in alle rust en kalmte zijn gerecht klaarmaken. Een andere troef van de gesloten keuken was dat de aangrenzende leefruimte zich niet vulde met hinderlijke geuren en het geluid van huishoudapparaten. De hinder bleef beperkt tot de keuken, vaak tot ergernis van de kok.

Technologie maakt komaf met hinder

Er zijn tegenwoordig heel wat innovatieve technologieën die (hinderlijke) kookdampen sneller en efficiënter kunnen afzuigen. Denk bijvoorbeeld aan de Bora-kookplaatafzuiging. En vrijwel elk huishoudapparaat is tegenwoordig fluisterstil, waardoor er nauwelijks nog geluid geproduceerd wordt. Waarom dan nog een gesloten keuken?

Koken is een sociaal gebeuren

De vraag naar open keukens is de laatste tien jaar exponentieel gestegen. Men wil niks liever dan plaats, veel open ruimtes. De populariteit van de open keuken heeft ongetwijfeld voor een deel te maken met het feit dat bijna het hele gezin aan het koken en bakken is geslagen. Maar meer nog dan vroeger is koken ook gewoon een sociaal gebeuren geworden. Het maakt deel uit van een gezellig avondje met vrienden of familie.

Behoort een open keuken altijd tot de mogelijkheden?

Bijna altijd. Enkel als het bouwtechnisch onmogelijk is, dan uiteraard niet. In de meeste gevallen valt er wel een mouw aan te passen. Als u twijfelt, neem dan contact op met de Grando-adviseur. Hij of zij bekijkt samen met u de mogelijkheden.

Een keukenopstelling voor elke ruimte

Wat volgt is een beknopte beschrijving van de ‘standaardopstellingen’. Grando Keukens heeft een uitgebreid aanbod keukens. Vindt u niet wat u zoekt, dan is een keuken op maat zeker het overwegen waard. De hieronder beschreven L-, U- of G-opstellingen zijn klassiekers. Wilt u een Z-opstelling of is de O uw lievelingsletter? Waarom niet? Uw Grando-adviseur ontwerpt de opstelling die u voor ogen heeft.

G-keukenopstelling voor de doorgewinterde kok

Van alle keukenopstellingen heeft de G-vormige keuken het meeste plaats nodig. Het gaat om een cirkelvormige opstelling met een luxueuze uitstraling, veel opbergruimte en meer dan voldoende plaats om er verschillende keukentoestellen te laten inbouwen.

Tip: Vraag aan uw Grando-adviseur hoe u deze zo functioneel mogelijk kunt ontwerpen.

L-keukenopstelling haalt alles uit beschikbare ruimte

Een L-vormige keuken, beter bekend als de hoekkeuken, is een van de meest gekozen keukenopstellingen. Waarom dat zo is, heeft vooral te maken met de mogelijkheden die deze opstelling biedt. U kunt kiezen voor een compact model voor kleinere ruimtes of voor een state-of-the-artkeuken die u kunt uitbreiden met een bar, extra opbergkasten en -lades of een groter werkblad.

U-keukenopstelling zet in op ergonomie en toegankelijkheid

Deze keukenopstelling is gebruiksvriendelijk en vooral zeer toegankelijk. De keuken is opgebouwd uit drie hoofdelementen. Vaak gaat het over een wandkast met ingebouwde toestellen, een aparte werkblok met kasten, het kookvuur en een werkblad, en een deel waarop u alle sanitair terugvindt. Uiteraard kunt u de keukenopstelling inrichten hoe u dat zelf wilt en zijn er ook heel wat verschillende varianten van deze keukens in het aanbod. De grootste troef van de U-keuken is dat alles mooi binnen handbereik ligt. Geen heen-en-weergeloop, weinig bukken of andere belastende handelingen.

Rechte keuken: compact en handig

Alles binnen handbereik, alles op één lijn. Een rechte keuken is perfect voor kleine ruimtes, maar kan ook makkelijk uitgebreid worden als u één lange, grote wand heeft. Neem een rechte keuken mee in uw totaalrenovatie/nieuwbouw en voorzie een uitsparing om uw keuken gelijk te laten lopen met de muur. Het resultaat is op zijn minst verrassend te noemen.

Keukenopstelling met kookeiland

Ze zijn ontzettend populair en zijn net als de U-keuken zeer toegankelijk en ergonomisch. U kookt, draait zich om en u kunt uw potten en pannen meteen in de spoelbak afwassen. Het kookeiland nodigt uit voor een gezellig samenzijn met vrienden of familie en is de ‘sociale keuken’ bij uitstek. Enig minpuntje is dat een keuken met kookeiland niet weggelegd is voor te kleine ruimtes. Om zeker te zijn dat deze keukenopstelling tot de mogelijkheden behoort, kan het geen kwaad om even bij een expert langs te gaan.

Meer weten over welke opstelling het best aansluit bij de ruimte die u ter beschikking heeft? Maak een afspraak met uw Grando-adviseur.

Advies nodig bij het kiezen van de geschikte opstelling?

Bent u al weken aan het puzzelen met de verschillende opstellingen of heeft u geen zin om eraan te beginnen?
Maak dan gerust vrijblijvend een afspraak bij een Grando-vestiging bij u in de buurt, onze experts staan u bij met raad en daad.

Vakmanschap sinds 1965
Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.