Keukenstijlen: de belangrijkste mijlpalen uit de recente geschiedenis

Meer dan een halve eeuw Grando-keukens, dat staat uiteraard voor meer dan 10 verschillende soorten keukenstijlen. In de jaren 70 maakten inbouwkeukens met veel textuur en allerlei verschillende patronen forure, vijftig jaar later zien we vooral strakke witte keukens in combinatie met hightech designtoestellen de plak zwaaien. Maar wat gebeurde er tussenin? Wat waren enkele van de belangrijkste evoluties? En hoe ziet de toekomst eruit? een boeiende geschiedenis met enkele merkwaardige evoluties.

Populaire keukens vroeger en nu

Keukenkasten boven en onder

De standaard inbouwkeuken bestond een aantal decennia geleden in hoofdzaak uit een keukenblok onder het aanrecht en kasten erboven. De echte eikenlades, zoals we die nu kennen, werden pas later geïntroduceerd. Er was uiteraard wel al plaats voorzien voor bestek, maar van echte lades waar u potten en pannen kon onderbrengen was nog geen sprake. Nu zijn lades niet meer weg te denken uit de moderne keuken. Ze bestaand in allerlei afmetingen, kleuren, materialen, uitvoeringen en indelingen. Omdat opbergruimte zo belangrijk is geworden, is het zo goed als onwaarschijnlijk da lades ooit nog zullen verdwijnen.

Bovenkasten maken plaats voor kolomkasten

Bovenkasten waren destijds zeer populair. Vandaag zijn ze dat iets minder, maar om te zeggen dat ze volledig uit het 'keukenbeeld' verdwenen zijn, is een brug te ver. Het is nu voornamelijk de kolomkast die aan een stevige opmars bezig is. En daar zijn tal van redenen voor. Een hoge kast of kolomkast biedt naast extra bergruimte ook de mogelijkheid om er toestellen naadloos in te verwerken. Esthetisch, maar vooral ook praktisch en veilig!

minder op maat

Keukenspecialist Grando pakt vandaag vooral uit met op maat gemaakte oplossingen. Vroeger was het niet de trend om voor een op maat gemaakte keuken te kiezen. U had eigenlijk weinig keuze. Kort door de bocht misschien, maar er was bij wijze van spreken slechts één type onderkast en één type bovenkast. U koos met andere woorden voor een standaardkeuken met standaardafmetingen. Voor een keuken volledig op maat kon u eigenlijk enkel bij een schrijnwerker terecht. Vandaag zijn er bijna geen standaardkeukens meer, en dat is een goede zaak. Een nieuwe Grando-droomkeuken is dus allesbehalve een kopie van een kopie, het is een uniek exemplaar.

een handvol opstellingen

Vroeger had u een beperkte keuze qua opstellingen. Vaak ging het om een rechte opstelling of een L- of U-opstelling. Van de U-opstelling waren er een aantal varianten, maar daar bleef het zo ongeveer bij. Omdat de keuken een belangrijkere rol is gaan spelen, kan nu vrijwel alles. De komst van het keukeneiland heeft heel wat in beweging gezet en geeft potentiële klanten een nog grotere vrijheid in ontwerp. 

Verlichting met TL-lampen

Als u kijkt naar keukens van een tiental jaar geleden, dan ziet u dat de bovenkasten in veel gevallen voorzien zijn van een lichtlijst met TL-verlichting. m het geheel nog 'esthetischer' te maken, werd boven de kasten een extra kroonlijst voorzien. Vandaag maakt verlichting deel uit van het grotere geheel. Een mooie, duurzame ledverlichting geeft uw keuken extra cachet en zorgt voor een betere kookervaring. Het belang ervan mag niet onderschat worden.

"Mensen denken veel meer na over de opstelling, het ontwerp en de vormgeving van hun nieuwe keukens. Logisch, want de keuken speelt in veel woningen een absolute hoofdrol."

Keukenstijlen: twintig jaar geleden vs. nu

De landelijke keuken lang keukenstijl nr. 1

Twintig jaar geleden kozen veel mensen voor een landelijke keukenstijl. Veel lijntjes, een breed of smal kader,... Het ontwerp was drukker en voorzien van meer tierlantijntjes. En dat is in groot contrast met wat nu trekking is. Keukens zijn strak en minimalistisch en elke (bestaande) stijl krijgt een moderne toets. 

de witte keuken is nooit echt weggeweest

De witte keuken is eigenlijk nooit echt uit de mode geweest. Uiteraard zijn er elk jaar bepaalde 'kleurentrends', maar wit bleef en blijft tot op vandaag een constante.

Scandanavische invloeden vinden hun weg naar hier

De laatste tien jaar zijn hout en de houtlook nauwelijks nog weg te denken uit de moderne keuken. het gebruik van hout, of het nu fineer is of massief, is een trend die overgewaaid komt uit het hoge noorden. Het geeft zelfs de 'strakste' keuken een warme touch. Hout combineert makkelijk met verschillende stijlen, daarom lijkt het onwaarschijnlijk dat het materiaal snel uit onze keukens zal verdwijnen.

Keukenuitrusting: twintig jaar geleden vs. nu

Van kunststoffen werkblad naar een exemplaar uit steen

Eind jaren 90, begin jaren 2000 waren kunststoffen werkbladen zeer populair. Zo'n vijftien jaar geleden zagen we een kentering. Het stenen werkblad nam de koppositie over en heeft die eigenlijk sindsdien nooit echt meer uit handen gegeven.

kookplaten zijn groter geworden

Koken is mede dankzij het grote aanbod kookprogramma's een enorme hype geworden. Steeds meer mensen wagen zich achter het fornuis. Omdat men meerdere potten tezelfdertijd op het vuur wil laten pruttelen, zijn de kookplaten een pak groter geworden. Vroeger had men genoeg aan een kookplaat van 60 cm, nu kiezen klanten doorgaans voor grotere exemplaren tot 90 cm.

een basismodel oven voldoet niet meer

Eén oven voor al uw gerechten? Dat is vandaag niet meer aan de orde. Vroeger werd niet moeilijk gedaan over de standaardoven die meegeleverd werd met een nieuwe keuken, nu is dat andere koek. Het aanbod is gigantisch en is enorm geëvolueerd. Professionele toestellen zijn niet langer enkel voorbehouden voor professionele chefs. En dat heeft voor een revolutie gezorgd in de keuken. Steeds vaker kiezen mensen voor een combi-oven, een stoomoven of een hoogtechnologisch toestel dat u kan connecteren met een smartphone.

Gas niet meer voornaamste kookbron

Op gas koken heeft de laatste jaren van een kleine comeback kunnen genieten. Een van de belangrijkste redenen was dat chefs in hun professionele keuken ook gas gebruikten. Volgens de Grando-adviseur is het echter niet meer de populairste en meest gevraagde manier om potten en pannen op te warmen. Steeds meer restaurants koken op inductie en dat vertaalt zich rechtstreeks in de stijgende populariteit van inductiekookplaten.

Technologie bepaalt toekomstige trends en keukenstijlen

Stijlen komen en gaan, en komen meestal nog eens terug. Dat kan niet gezegd worden van technologie. Wat vandaag nog science fiction is, kan morgen al in uw nieuwe droomkeuken geplaatst worden. U zou versteld staan van de technologieën die nu al op de markt verkrijgbaar zijn. Verwacht wordt dat toekomstige keukens een mix worden, waarbij de keukenstijl mede bepaald zal worden door de verschillende technologische evoluties.

Wilt u samen met de Grando-adviseur even in de ‘glazen bol’ kijken? Maak een afspraak en ontdek met welke nieuwe snufjes u uw nieuwe keuken kunt laten uitrusten.

Inspiratie opdoen in trends van nu?

Wens je wat meer inspiratie op te doen over de trends van nu?
Vraag dan gratis jouw Grando inspiratiemagazine aan.

Vraag jouw inspiratiemagazine aan