Hoe groot wordt uw kookeiland?

Een kookeiland inplannen, vraagt heel wat denk- en rekenwerk. Waar u rekening mee moet houden, leest u hier.

Kookeiland: de keuzebepalende factoren

Een kookeiland ontwerpt men op basis van de beschikbare ruimte, de rol die de keuken speelt in uw dagelijkse leven en de verschillende functionaliteiten waarover het eiland moet beschikken. Maar opgelet, niet elke ruimte of woning leent zich ertoe om er zomaar een kookeiland in te plaatsen! Het kan niet de bedoeling zijn als u in een eenkamerappartement woont dat de helft van het appartement wordt ingenomen door de keuken. Als u klein woont, dan zijn er genoeg alternatieven en kan u alsnog een geriefelijke droomkeuken in uw woning plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een schiereiland. Bij dergelijke variant hangt het kookeiland met één zijde vast aan de keukenwand, het keukenblok of een muur. Vraag naar de mogelijkheden in uw dichtstbijzijnde Grando keukenspeciaalzaak.

is een kookeiland iet voor u?

Het kleinste kookeiland dat Grando bij u kan installeren, is er een van 180 cm lang op 65 centimeter breed. Op die beperkte ruimte voorziet men een spoelkast, een gewone kast en ruimte voor een vaatwasmachine. Wenst u nog een drietal zitplaatsen (op een rij), dan komt er 35 à 40 centimeter in de breedte bij. Hoe groot het grootste eiland is dat u kunt bestellen, is volledig afhankelijk van uw wensen. Het belangrijkste is dat er voldoende beweegruimte is voor u en uw gezin.

De afmetingen van uw kookeiland 

De kast waarop de standaard kookplaat komt te liggen is zo’n 90 cm breed. Wilt u ook een vaatwasmachine in het eiland, dan moet u er 60 cm bij doen. Een afwasbak neemt ongeveer 90 cm plaats in. Een standaard kookeiland, uitgerust met deze functionaliteiten, wordt zo dus 240 cm lang. Het eiland uitbreiden kan uiteraard altijd. Een anderhalve spoelbak bijvoorbeeld neemt al snel een meter in op het werkblad in plaats van 90 cm voor een gewoon exemplaar. Zorg wel dat u overal genoeg tussenruimte voorziet, zodat u makkelijk kan werken. Moeten er nog zes personen kunnen aanschuiven, reken dan op een tafel van 180 cm. Opteert u voor een tafel waar u met vier naast elkaar kunt plaatsnemen, dan wordt die tafel 240 cm lang. Als u de optelsom maakt, dan merkt u al snel dat u voldoende ruimte nodig heeft om dergelijk eiland te plaatsen.

Opbergruimte in het eiland

Er is nooit genoeg opbergruimte. Inventariseer wat u bij de hand wil hebben en vraag Grando naar de mogelijkheden. Als er een ding is waar u goed moet over nadenken, dan is het de grootte van de besteklade. Met een te kleine lade (30 cm) dreigt u bepaalde zaken, zoals een pollepel, moeilijk kwijt te kunnen. Sta hier dus, samen met een Grando-adviseur, even bij stil, want gedane zaken nemen geen keer. Grando neemt zorgvuldig al uw wensen mee in het ontwerp en bespreekt bepaalde punten met u, waar u in eerste instantie niet aan denkt.

zorg voor een vrije doorgang tussen eiland en vaste keuken

De afstand tussen het eiland en de vaste keukenopstelling (wand) is idealiter een meter, 90 cm is het absolute minimum. Die ruimte is nodig om de vrije doorgang te garanderen. Als een vaatwasmachinedeur of een keukenkast open staat, dan moet u nog altijd makkelijk kunnen passeren, dat is de stelregel. Zorg er ook voor dat de stoelen geen obstakel kunnen zijn of in de weg kunnen komen te staan.

MEER WETEN OVER KOOKEILANDEN?

Wenst u meer te weten te komen over de samenstellingen van kookeilanden en de verschillende mogelijkheden, neem dan contact op met uw dichtstbijzijnde Grando keukenspeciaalzaak!

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.