Energievriendelijk koken (klimaatneutraal)

Grando Keukens zet in op energievriendelijke technologieën.

Er wordt vrijwel nergens meer energie verbruikt dan in de keuken. Als je alles optelt, dan kom je al snel uit op een verbruik van zo’n 1.000 kwh per jaar. Dat geldt zeker voor oude keukens. Nieuwe keukens en keukentoestellen zijn al een pak milieubewuster. Fabrikanten van huishoudapparaten en sanitair leveren de nodige inspanningen, waardoor ze steevast kunnen uitpakken met energievriendelijke en waterbesparende technologieën. En ook op vlak van materialen wordt ingezet op het gebruik van duurzame producten.

Het energielabel als bewijs van energiezuinige toestellen

Koelkasten, diepvriezers en vaatwasmachines vreten energie, toch zeker de oudere toestellen. De nieuwe generatie huishoudapparaten zijn een stuk geavanceerder en er wordt alles aan gedaan om ze ook zo energievriendelijk mogelijk te maken. Die inspanningen worden vertaald in een label. Het energielabel, dat voor maart 2021 nog gebruikmaakte van een A+++-quotering, werd vereenvoudigd. Zo is A+++ nu C geworden. De + achter de letter blijft achterwege. A is het hoogst haalbare, G representeert de laagste energiescore. Op het label vind je ook het verwachte stroomverbruik per jaar.

Water is het nieuwe goud

Vers drinkwater is het nieuwe goud. Het wordt schaarser en schaarser. Onze gronden drogen uit en verwacht wordt dat dit probleem in de toekomst steeds acuter zal worden. Water besparen is met andere woorden een absolute must, in de badkamer zeker, maar ook in de keuken.

Water besparen kan door lucht toe te voegen aan het water, maar is ook perfect realiseerbaar met een kokendwaterkraan. Het voordeel van laatstgenoemde is dat je de kraan niet hoeft te laten lopen voor je warm of heet water hebt. Een kokendwaterkraan levert instant kokend water. 

Technologie versus gebruik

Met energiezuinige technologie kom je al een heel eind, maar er zijn ook bepaalde aandachtspunten bij gebruik, dingen die je zelf kunt doen. Zo is voorverwarmen niet altijd een must, plaats je het best meer dan één gerecht in de oven en schakel je de oven bij voorkeur uit voor de ‘baktijd’ verstreken is. Er zijn zo nog meer wist-je-datjes, ze een voor een toelichten, zou ons te ver leiden.

Duurzame materialen

Los van technieken en technologieën is Grando Keukens ook voortdurend op zoek naar ecologische producten en materialen. Daarnaast probeert Grando Keukens ook zelf zijn steentje bij te dragen door aandacht te besteden aan een duurzame productie en een optimaal transport.

Meer weten over hoe je zelf water kunt besparen in jouw keuken? Of toch liever een lagere energiefactuur? Informeer je bij een Grando-adviseur bij jou in de buurt.

Maak een afspraakOntdek meer trends