Hoe ziet een moderne landelijke keuken eruit?

Modern en landelijk zijn karakteristieken die op het eerste gezicht moeilijk te rijmen vallen, maar dat is niet zo, integendeel. Een eerder klassieke/authentieke keuken kan wel degelijk een moderne uitstraling hebben. Dat kan op een subtiele manier, maar evengoed kunt u de features extra laten opvallen. Aan u de keuze. Hoe een moderne landelijke keuken er nu precies uitziet en welke de eigenschappen zijn van dergelijke keukens, ontdekt u hier.

Wat is een landelijke keuken?

We beginnen met de definitie van het woord landelijk zoals die te lezen staat op het gratis online platform van het Van Dale woordenboek. Van Dale omschrijft landelijk, in deze context, als ‘tot het platteland behorend’. En wie platteland zegt, denkt uiteraard meteen aan natuur, hout, bos, buitenleven, ... Als we dit vertalen naar het interieur of naar de vormgeving van een keuken, dan komen we al snel tot de constatatie dat natuurlijke materialen een grote rol spelen in een landelijke keuken.

"Een authentieke keuken of een landelijk interieur zijn geen synoniem voor een oubollige eetplaats of een saaie woonstijl."

 

Hout en natuurlijke materialen zijn overvloedig aanwezig in de landelijke keuken 

Verschillende keukencategorieën

Een keuken uit inox wordt meestal ondergebracht in de categorie ‘industriële keukens’, een keuken waarin hout en natuursteen een belangrijke rol spelen, krijgt dan weer sneller de stempel van een landelijke keuken opgedrukt. Eigenlijk wordt een landelijke keuken nog altijd het best omschreven als een warme keuken waarin het gezellig vertoeven is, een plek in huis waar je heel wat tijd doorbrengt met je gezin, vrienden en familie.

"U hoeft niet op de boerenbuiten te wonen om een landelijke moderne keuken in overweging te nemen. Dit type keuken past in vrijwel elke woning."

 

De belangrijkste materialen in de landelijke keuken

Zoals u al kon lezen, zwaaien natuurlijke materialen de plak in de ‘landelijke keuken’. Dat betekent veel hout, natuursteen, maar ook glas, trendy tegels en specifieke afwerkingen en details. Vergis u echter niet, om de ‘landelijke keukenlook’ te bekomen, hoeft u niet per se te kiezen voor massief hout, echt marmer of graniet. Het is perfect mogelijk om met bepaalde composieten of kunststoffen hout of natuursteen na te bootsen. Verder zijn de verschillende keukenfronten verkrijgbaar in allerlei kleuren, motieven en afwerkingen.

Wat maakt van een landelijke keuken een moderne landelijke keuken?

Keukenbeslag

In 2021 blijft veel uit het zicht, zoals het keukenbeslag bijvoorbeeld. De sluittechniek van de kasten en lades is vergevorderd. U heeft de keuze uit verschillende open- en sluitmogelijkheden en u kunt uw keuken ook perfect kindvriendelijk of babyproof maken. Kies voor  pushpulldeuren, een push-to-opensysteem of een onzichtbaar mechanisme.

Hoogtechnologische keukenapparaten

Kookplaten en ovens

Wat niet uit het zicht blijft, is de apparatuur. En hier heeft u een immens grote keuze aan toestellen die perfect combineerbaar zijn met een landelijke look. De revival van de grote klassieke fornuizen bijvoorbeeld, is een trend die perfect past in deze stijl. Ze zien er ouderwets en authentiek uit, maar ze zijn uitgerust met heel wat technologische snufjes. Een klassieke hoogtechnologische oven-/kookcombinatie: de eyecatcher van uw nieuwe keuken!

Innovatieve kranen

Een kokendwaterkraan is een ander element dat uw landelijke keuken een moderne touch geeft. Ze zijn verkrijgbaar in tal van uitvoeringen en kleuren, waardoor ze zeker niet misstaan in een moderne landelijke keuken. Kies voor een zwart of een bronzen exemplaar, mix en match met uw keukengrepen of andere accessoires.

Koelkast: zichtbaar of onzichtbaar

De koelkast wordt in een landelijke keuken heel vaak aan het oog onttrokken en in een kast ingewerkt, maar eigenlijk is dat geen must. U kunt perfect een Amerikaanse koelkast of een retro-uitvoering in uw nieuwe moderne landelijke keuken plaatsen.

Dampkappen: accentueren of aan het zicht onttrekken

Ook hier kunt u twee richtingen uit: ofwel accentueert u de dampkap en maakt u er een eyecatcher van of u kiest voor een subtiele afzuiging die mooi is weggewerkt. Uiteraard kan u ook kiezen voor het nieuwste van het nieuwste: de kookplaat en dampkap in één.

Accessoires en details in de landelijke keuken

Materialen zijn belangrijk, maar een landelijke keuken is pas echt af als die voorzien is van ‘finishing touches’. Deze rol is weggelegd voor accessoires zoals handgrepen. Het aanbod handgrepen is gigantisch: van knoppen tot lederen grepen en ringen. Er is ook een enorme variëteit aan materialen en kleuren.

Conclusie: Landelijk kan ook gewoon modern zijn 

U merkt het, een landelijke keuken kan ook modern zijn. Hoe modern u die uitrust, ligt volledig in uw handen. U kunt het zo gek niet bedenken of wij kunnen het combineren. Vraag meer uitleg aan de experts van Grando.

NOG MEER STIJLEN ONTDEKKEN?

Er zijn verschillende soorten keukens (keukenstijlen), telkens met hun eigen specifieke eigenschappen. Ontdek welk type keuken uw voorkeur wegdraagt en vraag gratis ons inspiratiemagazine aan.

Vraag uw inspiratiemagazine aan