Een keuken voor het leven

Kan het nog?

We zijn geneigd om, zo lang het kan, van onze keuken te genieten. Maar kan u echt een leven lang in dezelfde keuken blijven koken? Hoe duurzaam of ecologisch is uw verouderde keuken? Weet u hoeveel u kan besparen (water en elektriciteit) met de nieuwste technologieën?

Investeren in een nieuwe keuken: altijd de beste keuze

Heel veel mensen investeren in een keuken en hopen daar zo lang mogelijk van te kunnen genieten. Dat is hun volste recht. Maar een keuken heeft een houdbaarheidsdatum, zeker als u duurzaamheid en ecologie belangrijk vindt. Een keuken van 12 jaar oud is al hopeloos achterhaald/verouderd op vlak van technologieën. De keuken van vandaag bespaart u niet enkel water, u betaalt ook een pak minder voor energie. Kortom, een nieuw exemplaar verdient zich na verloop van tijd quasi volledig terug.

Een keuken die de tand des tijds overleeft

Een keuken voor het leven bestaat niet. Het is niet meer van deze tijd. Zo lang mogelijk genieten van een nieuwe eetplaats kan wel. Dat doet u door bepaalde keuzes te maken.

Tijdloze keukenmaterialen en -kleuren

Wilt u een keuken die bestand is tegen modegrillen, kies dan voor een tijdloos design en een ‘neutrale’ kleur. Sommige kleuren, zoals zwart en wit, zijn van alle tijden. Uitgesproken, harde kleuren of lichte pastels iets minder. Maar zoals u weet: alles komt sowieso terug. De kleuren en materialen die in 2020 furore maken, staan beschreven in ‘De drie belangrijkste keukentrends van 2020’.

Een keuken op "de groei"

Staat uw zoon of dochter op het punt het ouderlijke huis te verlaten? Of komt er nog een kleine spruit bij? Het antwoord op die vraag bepaalt hoe uw toekomstige keuken er zal gaan uitzien. Als u een extra mond moet voeden, dan heeft dat een impact op het ontwerp. Denk maar aan de inhoud van uw nieuwe koelkast of de grootte van uw kookeiland. Hou dus rekening met een gezinsuitbreiding of iemand die op het punt staat het nest te verlaten.

Zelf lang in de keuken blijven "staan"

Het maakt niet uit of u jong of oud bent: ergonomie is heel erg belangrijk. Een correcte houding spaart uw rug, uw schouders en nek. Gezond koken, letterlijk en figuurlijk. Denk dus goed na over de hoogte van uw werkblad en opbergkasten en -lades. Zorg ook dat u niet constant moet weg en weer lopen tussen uw aanrecht en de koelkast. Een goede positionering van de verschillende onderdelen is van cruciaal belang.

Kwalitatieve keukenapparaten

Kiezen voor kwaliteit is kiezen voor de toekomst. Ga bij de keuze voor keukentoestellen niet over een nacht ijs. Weet dat er redenen zijn waarom het ene toestel duurder is dan het andere. Het gaat niet enkel over extra functionaliteiten, het heeft vooral ook veel te maken met de kwaliteit van de onderdelen. De keukenapparatuur van vroeger en de toestellen van nu zijn niet meer met elkaar te vergelijken. Ovens, kookplaten, koelkasten: ze zijn allemaal beter, maar ook een stuk complexer geworden. Er komt meer technologie en elektronica aan te pas, en ze zijn steeds vaker modulair opgebouwd. Dat betekent dat onderhoud of herstellingen eenvoudiger worden. Waar er vroeger veel tijd kroop in het vinden van het probleem en het herstellen of vervangen van specifieke onderdelen, is dat vandaag niet langer het geval. Er worden bijna geen onderdelen meer vervangen of hersteld, u krijgt bij defect een volledig nieuwe module. Het feit dat fabrikanten hun garanties verlengen, bewijst dat het geloof in de kwaliteit zeer groot is.

Energie- en waterbesparing in de Grando-keuken

Iedereen is bezig met klimaat en energiebesparing, maar een zeer grote uitdaging die minder actueel is of die, beter gezegd, minder aandacht geniet in de media is waterschaarste. Doordacht omspringen met water wordt belangrijker dan ooit, zeker ook in de keuken. Hou daar rekening mee! Er zijn al heel wat waterbesparende kranen en andere accessoires die uw waterfactuur mee in bedwang kunnen helpen houden. 

Energiebesparing is eveneens een belangrijk onderdeel van de duurzame keuken. Een kookplaat of koelkast verbruikt een pak minder dan vroeger. Kies bij voorkeur voor een toestel met een A+++-label. U zal iets meer betalen bij aanschaf, maar de energiefactuur zal een pak lager uitvallen en u draagt bij aan het milieu. Een win-winsituatie dus!

Kwaliteit gaat altijd langer mee

Conclusie? Kiezen voor kwaliteit is kiezen voor de toekomst. Maak doordachte keuzes. Als u dat doet, dan bent u goed voor de komende jaren en zal u lang van uw keuken kunnen blijven genieten.

 

Future proof keuken kopen?

Een keuken kopen die future proof is en waar u lang van zal kunnen blijven genieten? Overloop samen met een Grando-adviseur de verschillende mogelijkheden.

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.