De belangrijkste kenmerken van een industriële keuken

Een industriële keuken voelt zich in veel meer omgevingen thuis dan enkel in een loft of in een oud fabrieksgebouw. Het is een algemene misvatting dat een industriële keuken enkel tot zijn recht komt in dergelijke omgevingen, maar het is er een die wel hardnekkig blijft standhouden. Nog zoiets: een industriële keuken bestaat voor 90% uit inox. Fout! Een industriële keuken kan gewoon ook uit natuurlijke materialen bestaan. U ziet het, het gaat om een rekbaar begrip dat toch enige toelichting vraagt.

Welke materialen in een industriële keuken?

Inox kan, maar is geen absolute must

Bij het horen of lezen van de term, is het geen schande om meteen te denken aan inox of roestvrij staal. De link met een keuken zoals u die vindt in restaurants of in grootkeukens is snel gelegd. Uiteraard wordt hier wel bijna uitsluitend met inox gewerkt. De hoofdreden waarom dat zo is, is hygiëne. Er is geen enkel ander materiaal dat zo onderhoudsvriendelijk is als inox. Er is trouwens ook geen enkel ander materiaal dat zo krasgevoelig is.

"De industriële stijl is niet gebonden aan specifieke regels. U zorgt zelf grotendeels voor de invulling. Wat een insutriële keuken is voor, is dat niet per se voor een ander."

 

Hout in een industriële keuken, kan dat?

Natuurlijk kan dat! Stelt u zich voor dat alles in uw keuken werkelijk uit inox zou bestaan. Zou u elke dag kunnen vertoeven in een spiegelpaleis? Een combinatie is dus aan de orde. Hout kan een versterkende rol spelen, zeker als u de combinatie met staal toelaat. Die twee zijn een ‘match made in heaven’. Het contrast zorgt voor een krachtig statement, zeker als u voor hout kiest met een ruw uiterlijk, onbewerkt, barnwood. Hetzelfde geldt voor de combinatie hout en beton.

Keukenapparatuur met een industriële look

Keukentoestellen zijn er in allerlei maten, kleuren en uitvoeringen. Het is vrij eenvoudig om apparatuur te vinden die matcht met een industriële keuken: van gitzwarte kookplaten met geïntegreerde dampafzuiging tot bronzen kokendwaterkranen, roestvrij stalen ovens en koelkasten. Verzamel ideeën en laat u inspireren.

De Industriële kleuren zijn wit, zwart, grijs, brons en metaalkleur

En met die kleuren kunt u dan nog eens alle kanten op. Het blijft trouwens niet beperkt tot die kleuren alleen. Het is wel zo dat fellere kleuren minder geschikt zijn om het industriële karakter van dit type keuken te benadrukken. Het spel tussen donker en licht doet het beter. De kleuren van de keuken komen pas echt tot hun recht als u aandacht heeft voor het totaalconcept. Dat betekent dat u ook oog heeft voor de verschillende elementen in de omgeving.

 

Interieur/omgeving is medebepalend voor look en feel

Constructie van de woning zichtbaar laten

Bakstenen bloot, steun- of dakbalken in het zicht, geen strak stucwerk, maar een onafgewerkte look met leidingen uit koper of roestvrij staal die gewoon over de muur lopen. De keuzes die u maakt in het interieur versterken de impact van de keuken op het geheel.

Een industriële keuken is een totaalconcept

Dit type keuken is meer dan de kasten, de apparatuur, het eiland en het werkblad. Het zijn de details die het hem doen, de accessoires, de verlichting, decoratie, ... Een industriële keuken is met andere woorden de som van verschillende elementen. Grando Keukens is in zijn element als het gaat over totaalconcepten. Wenst u te weten of een industriële keuken ook in uw woning past? Of wilt u advies? Grando-experts staan u graag bij!

Advies nodig?

Heeft u graag een overleg met ervaringsdeskundigen welke materialen u kunt combineren en welke toestellen er het best in uw toekomstige industriële keuken komen. Maak dan vrijblijvend een afspraak bij de Grando-vestiging bij u in de buurt.

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.