wat is de ideale grootte van een nieuwe keuken?

Het bepalen van de grootte van een nieuwe keuken is niet altijd makkelijk. Is groter altijd beter? Of is het juist verstandig om de keuken klein en fijn te houden? Dit is een vrij groot dilemma bij keukens, aangezien deze ruimte zowel praktisch als sfeervol moet zijn. U moet genoeg opbergruimte hebben voor al uw keukenspullen, terwijl u ook gewoon wilt kunnen genieten van een knusse maaltijd met uw vrienden en familie. Om de ideale grootte van een nieuwe keuken te bepalen, kunt u een aantal richtlijnen in gedachten nemen.

Laat de functie van uw keuken leiden

Een keuken moet er niet alleen mooi uitzien, het is ook belangrijk dat de ruimte functioneel is en gemakkelijk gebruikt kan worden. De vorm van de keuken speelt hier een grote rol in. Over het algemeen kunt u kiezen tussen een G-vorm, L-vorm of een U-vorm. Ga bij uzelf na hoe u de keuken in de toekomst wilt gebruiken. Vindt u het belangrijk dat u gasten kunt ontvangen? Dan is de U-vorm een goede keuze, want in deze keuken heeft u genoeg ruimte voor een gezellige eettafel. De G-vorm is juist prima wanneer u graag een keukeneiland of ontbijtbar wilt hebben. Is de keuken vooral een functionele ruimte en eet u in de woonkamer? Dan is een L-vorm perfect voor u.

verminder de loopafstand

Wanneer u aan het koken bent, moet u eigenlijk alle belangrijke dingen binnen handbereik hebben. Daarom is het verstandig om de keuken in zones op te delen. Een zone om te koken; waar de kookplaat, pannen en kruiden staan. Een zone voor uw voorraad: waar uw koelkast en kasten voor etenswaren staan. Als laatste is de spoelruimte belangrijk. Hier plaatst u uw spoelbak, maar ook schoonmaakmiddelen en poetsdoeken. Het is dus belangrijk om uw keuken niet te groot te maken, aangezien veel loopruimte uiteindelijk alleen maar vervelend is.

Creëer een ergonomisch verantwoorde keuken

Heeft u al nagedacht over de hoogte van uw werkblad? Deze moet eigenlijk afgestemd worden op uw lichaam. Een goed werkblad wordt op tien tot vijftien centimeter onder uw ellenbogen geplaatst. Natuurlijk heeft iedereen een andere lengte, dus gemiddeld genomen kunt u het beste een werkblad tussen de tachtig en honderd centimeter hoogte laten plaatsen. Zo zorgt u ervoor dat klusjes zoals groenten snijden, afwassen en poetsen geen vervelende rugklachten veroorzaken.

Ga voor een logische indeling

U kunt ruimte besparen door uw keuken logisch in te delen. Maak optimaal gebruik van iedere lade door deze precies op maat te laten maken. Een enkele lade voor hoge pannen is bijvoorbeeld voldoende, terwijl u veel smalle lades kunt gebruiken voor bestek, borden en kookaccessoires. Door goed na te denken over uw opbergruimte, kunt u veel meer halen uit een kleine keuken. Een extra grote keuken is dus niet altijd de beste keuze. Des te beter u uw beschikbare ruimte benut, des te meer plezier u heeft van uw keuken.

 

PERSOONLIJK ADVIES NODIG?

Wilt u graag persoonlijk advies ontvangen op maat van uw woning, wensen en budget?
Maak vrijblijvend een afspraak met één van onze Grando-adviseurs.

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.