Belangrijkste verschillen tussen een microgolfoven en combi-oven.

Een combi-oven, microgolfoven of toch maar een klassieke oven? Welke de verschillen zijn, is niet voor iedereen even duidelijk. Daarom vroegen we raad aan de Grando-adviseur. Hij legt uit wat de functionaliteiten zijn van de verschillende ‘ovens’ en geeft advies voor elke kok

Soorten ovens

Vroeger was het simpel: u koos voor een microgolfoven en/of voor een gewone oven. Dat was het. De ene warmt op en ontdooit, de andere bakt. Vandaag liggen de kaarten volledig anders. Waar u vroeger op restaurant moest voor speciale gerechten, heeft u nu toegang tot dezelfde apparatuur als sterrenchefs en - afhankelijk van uw kwaliteiten als kok - kunt u gelijkaardige gerechten op tafel toveren. De vele kookprogramma’s tonen ook tot in detail hoe dat moet. Van smoren tot pocheren en sous-vide koken; in een nieuwe Grando-keuken waant u zich in een professionele keuken, met dat verschil dat u de topchef bent.

De verschillen tussen een oven met boven- en onderwarmte, een heteluchtoven en een microgolfoven

Boven- en onderwarmte

De klassieke oven zoals die decennialang in menig keuken te vinden was, is er een die werkt met twee warmte-elementen, één in het onderste gedeelte en één in het bovenste gedeelte van de oven.

Met deze standaardovens kunt u in principe de meeste gerechten klaarmaken. Waarom dan voor een duurder model kiezen? Een oven met boven- en onderwarmte verbruikt meer en kan niet garanderen dat de temperatuur binnenin de oven overal dezelfde is. Daarenboven is het moeilijker om meerdere gerechten tegelijkertijd te bereiden.

Tip voor de chef

Dergelijk type ovens zijn geschikt voor de meeste gerechten. Bij sommige modellen kunt ook perfect de twee ‘warmte-elementen’ afzonderlijk regelen. Met bovenwarmte kunt u uw ovenschotels gratineren in een handomdraai, met onderwarmte is uw pizzabodem altijd heerlijk krokant.

Heteluchtoven

Veel verschil tussen een heteluchtoven en een conventionele oven is er niet. Een heteluchtoven beschikt eveneens over twee warmte-elementen, maar verspreidt de warmte veel beter door de ingebouwde ventilator die zich over het algemeen achterin de oven bevindt. Een heteluchtoven beperkt niet enkel de ‘baktijd’, de temperatuur is overal gelijk. U kunt met andere woorden veel makkelijker meerdere gerechten klaarmaken.

Tip voor de chef

Als u overschakelt van een klassieke oven met boven- en onderwarmte, hou dan rekening met een kortere bak-/kooktijd.

Microgolfoven

Een microgolfoven ontdooit en warmt op: dat is het in een notendop. Het toestel is niet meer weg te denken uit de keuken en wordt nog dagelijks door heel veel mensen gebruikt. Volledige gerechten klaarmaken in een microgolf is niet aan de orde.

Combitoestellen: combi-microgolf of combi-oven?

Het combineren van meerdere functionaliteiten is niet nieuw. Vandaag kiezen steeds meer mensen voor een combitoestel in plaats van voor een afzonderlijke oven en een microgolfoven. Met een combi-microgolf of combi-oven haalt u een alleskunner in huis. Voor een doorwinterd chef is de combi-oven de meest voor de hand liggende keuze. Bij een combi-oven ligt de nadruk namelijk hoofdzakelijk op de ovenfuncties. Bij een combi-microgolf is dat andersom. Grillen, ontdooien, opwarmen, bakken, koken: met het juiste combitoestel heeft u alles in huis om uw gerechten optimaal te kunnen bakken, koken, stomen ...

Tip voor de chef

Er zijn ook al combi-stoomovens op de markt waarmee u kunt stomen, bakken en braden en sous-vide koken.

U merkt het: er zijn heel wat verschillende combinaties mogelijk. Alles tot in detail toelichten in een blogartikel zou ons te ver leiden, daarom is het zeker geen slecht idee om een afspraak in te plannen met een Grando-adviseur. Overloop samen met hem uw vereisten en bepaal welke oven de meest geschikte is voor uw droomkeuken.

Meer weten over de verschillende ovens?

Wenst u graag nog meer informatie over de verschillende soorten ovens en advies over de keuze welke oven het beste bij u past?
Maak dan gerust, geheel vrijblijvend, een afspraak in de voor u dichtstbijzijnde vestiging.

Vakmanschap sinds 1965

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.