190 kleuren voor uw nieuwe keuken.

Kleuren kiezen voor uw droomkeuken is geen makkelijke opdracht. Met 190 keukenkleuren is het aanbod RAL-kleuren bij Grando Keukens gigantisch. Maar wat zijn RAL-kleuren? En kan ik ook effectief alle kleuren implementeren? Op deze en andere vragen vindt u hier het antwoord.

Wat zijn RAL-kleuren?

Kleurensysteem RAL

RAL is een Duits kleurenstandaard die gebruikt wordt sinds de jaren 20 van de vorige eeuw. De afkorting RAL staat voor 'Reichs-Ausschuß für Lieferbedingungen und Gütesicherung', wat zoveel betekent als de Nationale Commissie voor Leveringsvoorwaarden en Kwaliteitsgarantie. Het kleurensysteem is gedurende zo'n 100 jaar geëvolueerd van veertig standaardkleuren naar verschillende kleurensystemen voor verschillende toepassingen en dragers.

een keukenkleur voor elke smaak

De standaard maakt gebruik van negen basiskleuren: geel, oranje, rood, paars, blauw, groen, grijs, bruin en zwart/wit. Deze kleuren vormen de basis voor alle andere keukenkleuren. Elke kleur krijgt daarbij ook nog eens een unieke viercijferige code. Een zuiver witte keuken krijgt de RAL-code 9010, een crèmewitte keuken 9001. Wilt u een gitzwarte keuken die perfect past bij een industriële woonstijl? Kies dan voor RAL 9005. Een keuken in een opvallende rode kleur? Opteer dan voor 'Oxyderood' RAL 3009 of 3032 parelmoer.

Alles samen zijn er meer dan 2500 RAL-kleuren. Grando Keukens selecteerde er 190. Een overzicht van de codes of meer informatie over het kleurenaanbod kunt u bekomen tijdens een afspraak met de Grando-adviseur in een showroom bij u in de buurt.

Wit is niet gewoon wit

De juiste keukenkleur kiezen uit een aanbod van zo'n 200 kleuren kan voor keuzestress zorgen. Als u en uw partner op dezelfde golflengte zitten qua keukenkleur, dan nog kan er een discussie ontstaan over de tint van de kleur. Wit is niet gewoon wit, er zijn nog tal van schakeringen en afgeleiden. En dat geldt voor elke andere kleur.

Bent u trendgevoelig of wenst u meer informatie over de kleuren die vandaag de plak zwaaien in de keuken? Ontdek hier de trendkleuren van 2022.

Twee belangrijke tips bij het kiezen van de juiste keukenkleur

Tip 1: Lichtinval

Een kleur in de showroom, in een kleurenwaaier of online kan een vertekend beeld geven. Om een kleur echt tot zijn recht te laten komen, is het belangrijk dat u het ziet in uw keukenruimte zelf. De lichtinval in uw woning speelt namelijk een cruciale rol. Daglicht vanuit het noorden zal een andere impact hebben op de kleur dan daglicht uit het oosten, zuiden of het westen. Om zeker te zijn van uw keuze is het aangeraden om een kleurstaal mee te nemen naar huis en te testen hoe de kleur reageert op daglicht en op kunstmatig licht. 

Tip 2: Andere kleuren in huis

Uw vloer is zwart, in uw leefruimte koos u voor bruintinten en voor uw nieuwe keuken overweegt u rood. Kan dat wel allemaal? Tuurlijk, wie zijn wij om uw smaak in vraag te stellen? Als u van een unieke/aparte stijl houdt of graag contrasten gebruikt, dan kan vrijwel alles. Kiest u liever voor harmonie, opteer dan voor kleuren die makkelijk te combineren zijn. Vermijd de combinatie rood, blauw en geel en weet dat paars, groen en oranje nu ook niet echt de beste vrienden zijn.

Meer tips of advies over kleuren? Maak vandaag nog een afspraak met de Grando-adviseur. Inspiratie opdoen? Download het inspiratiemagazine of bezoek onze Pinterest-pagina.

Meer inspiratie opdoen?

Wenst u nog meer inspiratie op te doen over de verschillende kleuren voor uw keuken?
Download dan gratis hier het Grando inspiratiemagazine.