Zo maakt u optimaal gebruik van uw koelkast

Een eitje hier, de cavafles daar en de overtollige groenten op het onderste schap: dat is zo ongeveer de manier waarop we onze dranken en ingrediënten in onze koelkast schikken. Maar weet u dat elk deel van uw koelkast een specifieke functie heeft? Wist u dat bepaalde delen in de frigo kouder zijn dan andere? Met deze tips maakt u optimaal gebruik van uw koelkast.

Verschillende temperaturen in uw koelkast 

Een koelkast is ingedeeld in zones, die elk een verschillende temperatuur blijken te hebben. Koude lucht is zwaarder dan warme lucht. Dat betekent dat het onderaan in de koelkast een pak kouder is dan in het bovenste schap. Zoals u weet zijn sommige voedingsproducten delicater dan andere. Denk bijvoorbeeld aan vis, rauw vlees, kip, verse groenten, … Als u uw producten langer vers wilt houden, hou dan rekening met onderstaande tips.

Een te volle koelkast verliest aan koelkracht

Een volle frigo ziet er aantrekkelijk uit, zeker als u alles nog eens mooi rangschikt volgens productcategorie. Maar eigenlijk doet u dat beter niet. Een koelkast moet namelijk kunnen ademen. Dat betekent dat de lucht in de koelkast vrij moet kunnen bewegen. Kan dat niet, dan dreigen sommige delen in uw koelkast warmer te worden dan andere. Daarenboven moet een volgestouwde frigo ook harder werken, en dat heeft dan weer een impact op het energieverbruik.

Lades in de koelkast hebben specifieke functie

In veel gevallen, en zeker bij nieuwe koelkasten, staat aangeduid waar u uw groenten en fruit kunt bewaren. Ofwel ziet u groenten en fruit afgebeeld op de lades, onderaan de koelkast, ofwel staat het erop te lezen. De lades bevinden zich altijd onderaan, omdat het er – zoals u eerder kon lezen –het koudst is. Daarenboven garanderen deze lades ook een redelijk stabiele temperatuur. 

De koelkast van onder naar boven

Onderste schappen voor delicate producten

Net boven de lades kunt u de eerder delicate producten plaatsen. Hier is het nog altijd koud genoeg om deze goed te kunnen bewaren. Dit wordt vaak de koudste zone in de koelkast genoemd. Vergeet niet: hoe hoger we gaan in de koelkast, hoe warmer. Kies er daarom voor om hier uw rauw vlees, melkproducten en eieren te verzamelen. Vlees dat bewerkt is, kunt u net boven dit schap plaatsen

Het middelste deel van de frigo voor snelle consumptie

Tussen koudst en koel is er een merkbaar verschil. In het middelste gedeelte van uw frigo is de temperatuur meestal die die op de digitale display te zien is. Deze plaats in de koelkast is het meest geschikt om zaken te bewaren die bewerkt of al bereid zijn. Hier horen ook vooraf gemaakte slaatjes bij, broodbeleg en gebak met banketbakkersroom.

In het bovenste schap en in de deur is het warmst

Omdat het in het bovenste schap en in de deur tot twee graden warmer is dan in de koudste delen van de koelkast, plaatst u hier het best producten of gerechten die etensklaar zijn. Snel consumeren is de boodschap. In de deur, zoals velen het doen, worden dranken, sausjes, boter, confituur en geopende melk en zuivelproducten ondergebracht.

Wat u moet weten over de houdbaarheidsdatum van producten 

Maximum twee dagen houdbaar

  • Gehakt
  • Kalkoenvlees
  • Lamsvlees
  • Kalfsvlees
  • Varkensvlees
  • Vlees voor stoofpotjes
  • Organenvlees

Maximum vier dagen houdbaar

  • Gerechten met gehakte eieren 
  • Soep
  • Klaargemaakte stoofpotjes
  • Deeg
  • Pasteitjes
  • Kant- en klare gerechtjes
  • Gekookte hamschelletjes

Maximum vijf dagen houdbaar

  • Eieren
  • Kip
  • Tonijn
  • Pastasalades
  • Volledig gekookte ham

Wat u absoluut niet mag invriezen

Groenten en/of fruit die veel water bevatten invriezen is ‘not done’. Als u ze terug ontdooit, dan zijn ze eigenlijk niets meer waard. Hetzelfde geldt voor melk en allerlei andere zuivelproducten. Als u melk invriest bijvoorbeeld, dan komt het geschift uit uw vriezer. Niet erg smakelijk dus, en zeker niet drinkbaar. Kruiden invriezen wordt ook niet aangeraden, net als eieren. Dat u mayonaise niet mag in uw diepvriezer bewaren, lijkt ons vanzelfsprekend. Uw gezond verstand gebruiken, helpt u een heel eind op weg.

Periodiek onderhoud van de koelkast bevorderd hygiëne

De regel is dat u een keer per maand uw koelkast dient schoon te maken. Besteed daarbij extra aandacht aan de grepen, de schappen en de verschillende opberglades. Als u iets morst in uw koelkast, verwijder dat dan meteen. Gebruik warm water om alle oppervlaktes te reinigen en veeg droog met een handdoek of huishoudrol. Vermijd het gebruik van schoonmaakmiddelen en haal ook meteen alle producten eruit die de houdbaarheidsdatum zijn gepasseerd. Let ook extra op voor zogenaamde ‘kruisbesmetting’.

Grando Keukens werkt met de beste merken. Een koelkast nodig die uw producten op een hygiënische en veilige manier bewaren? Maak uw eisen bekend aan een van onze medewerkers en verzamel alle informatie nodig om de beste keuze te maken.

Meer weten? Contacteer ons geheel vrijblijvend

Maak een afspraak