Welke houtsoorten in uw nieuwe houten keuken?

Natuurlijke materialen, en in het bijzonder hout, geven uw nieuwe keuken een extra dimensie. Hout is tijdloos en enorm veelzijdig, waardoor het in vrijwel elke keukenstijl past. Wilt u dat uw keuken scoort op vlak van warmte, sfeer en gezelligheid, dan is hout een absolute must in uw kersverse eetplaats.

Hout is niet meer weg te denken uit de keuken anno 2021

Hout is alomtegenwoordig in de hedendaagse keuken. En het is niet al massief hout dat blinkt, er zijn ook tal van oplossingen met fineer. Welke houtsoorten vindt u vandaag het vaakst terug in de houten keuken en over welke troeven beschikken de diverse houtsoorten? Kom het hier te weten.

Karakteristieken verschillende houtsoorten

Het voornaamste verschil tussen de beschikbare houtsoorten zit hem vooral in het esthetische, het uitzicht en de uitstraling. Hieronder vindt u een selectie van veelgebruikte houtsoorten in de keuken. Heeft u vragen over andere houtsoorten of welk hout het best past bij uw materiaalkeuze? Maak een afspraak voor een uitgebreide toelichting van Grando-experts.

Eik

Kleur van eik

Eik heeft een geelbruine kleur. De tinten verschillen naar gelang de herkomst van het hout. Een Amerikaanse witte eik is bijvoorbeeld lichter van kleur dan zijn Europees broertje. Japanse eik is eveneens licht van kleur.

Grootste troef van eik

Qua prijs is eik misschien niet de goedkoopste optie, het is wel een van de sterkste en meest veelzijdige. U kunt er eigenlijk alle kanten mee uit: van een neutrale look tot een paneel met een uitgesproken textuur.

Ahorn of esdoorn

Kleur van ahorn of esdoorn

De esdoorn is licht van kleur. Ook hier is de variatie in kleur afhankelijk van de herkomst van het hout. In onze contreien zien we vooral de witte tot crèmekleurige variant het vaakst opduiken.

Grootste troef van ahorn of esdoorn

Esdoorn wordt als een klassieker beschouwd in de keuken. Het hout laat zich bijzonder goed behandelen en is in verschillende afwerkingen verkrijgbaar. Het hout wordt ook regelmatig als contrast gebruikt voor keukens gemaakt uit donkere houtsoorten.

Wengé

Kleur van Wengé

Wengé is een donkere Afrikaanse houtsoort. De donkerbruine tot zwarte kleur wordt vaak onderbroken door bruine strepen die iets lichter zijn van kleur.

Grootste troef van Wengé

Naast zijn duurzame karakter is wengé een houtsoort met een bijzonder warme uitstraling. Dat maakt dat het hout in principe geen afwerking nodig heeft om optimaal te stralen. De Afrikaanse houtsoort is hard en sterk, maar komt met een iets steviger prijskaartje dan andere houtvarianten.

Beuk

Kleur van beuk

De beuk is een lichtbruine houtsoort, maar kan andere kleuren aannemen na behandeling.

Grootste troef van beuk

Het hout versplintert niet, kan vrij eenvoudig bewerkt worden, is veelzijdig en sterk. Beukenhout laat zich makkelijk combineren met andere materialen en houtsoorten.

Els

Kleur van Elzen

Elzenhout is licht van kleur, neigt naar geel en heeft een roodbruine schijn.

Grootste troef van Els

De houtsoort van Amerikaanse origine kan, net als beuk, eenvoudig bewerkt worden en is geschikt voor toepassingen in verschillende soorten schrijnwerk.

Teak

Kleur van Teak

Teak is een soort hardhout dat verkrijgbaar is in een aantal kleurvarianten. Het hout wordt vooral geïmporteerd vanuit Azië en de kleur is hoofdzakelijk afhankelijk van de regio waar de bomen gerooid worden. Teak kan licht zijn, maar evengoed donkerbruin tot zwart of grijs.

Grootste troef van Teak

Teak is sterk, hard, kan goed om met vocht en is ook gewoon heel erg mooi om naar te kijken. De houtsoort kent vele toepassingen en staat garant voor kwaliteit.

Massief, fineer, laminaat of melamine

Qua uitzicht is er weinig verschil tussen een keuken uit massief hout en keukenmeubilair voorzien van een laagje hout (fineer). Het is trouwens goed om weten dat vrijwel elke houtsoort in fineer verkrijgbaar is. En er is meer. Als u de houtlook wilt aan een instapprijs, dan kunt u opteren voor laminaat of melamine met een houtlook en -reliëf. Wenst u meer te weten te komen over de verschillende houtsoorten of over laminaat en melamine? Doe een beroep op de Grando-adviseurs.

Meer informatie?

Bent u op zoek naar nog meer informatie of wenst u toelichting bij de verschillende houtsoorten die u kunt verwerken in uw nieuwe keuken? Maak dan gerust vrijblijvend een afspraak bij de Grando-vestiging in uw buurt.

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.