Waarom veiligheid in de keuken een topprioriteit is

Eerst kostprijs, dan design en op de laatste plaats veiligheid. Het aspect veiligheid is en blijft ondergewaardeerd. Slechts een handvol mensen, inclusief koppels met jonge kinderen, stelt tijdens zijn zoektocht naar een nieuwe keuken vragen over veiligheid en wat de tools zijn om ongevallen te voorkomen. Kind en Gezin wijst de keuken nochtans aan als de gevaarlijkste plek in huis, zeker voor jonge kinderen. Welke oplossingen Grando u kan bieden om brandwonden te voorkomen of om ongevallen in de kiem te smoren, leest u hier.

Waar schuilt het gevaar in de keuken?

Een ongeval is snel gebeurd. Wie heeft er zich nog niet eens verbrand aan de oven of in zijn vingers gesneden? U mag nog een volleerd kok zijn, niemand is vrij van een onoplettendheid of een ‘accidentje’, en al zeker kinderen niet. Peuters en kleuters zien geen gevaar en/of begrijpen niet wat gevaar is. Ze weten nog niet wat kokend water kan aanrichten, wat de gevolgen zijn als ze met hun handjes aan een warme oven komen of dat vaatwastabletten, ondanks hun mooie kleurtjes, geen snoepgoed zijn.

Kinderslotjes op keukenkasten en -lades

Een van de minst ingrijpende en meest effectieve maatregelen die u kan nemen, is de keuken uitrusten met kinderslotjes. Dat type beveiliging is nauwelijks een meerkost, maar kan heel wat leed voorkomen. Het is niet de bedoeling dat uw kind zomaar een mes of schaar uit een lade kan halen of dat de kleine in de kast met de vaatwastabletten rondsnuffelt en er, uit nieuwsgierigheid, een in zijn mondje steekt. Door kindersloten te voorzien, sluit u al heel wat potentiële gevaren uit. Keukenkasten die werken zonder grepen, maar met een push-pulltechniek, kunnen eveneens voorzien worden van een mechanisme dat ervoor zorgt dat de kast of lade pas opengaat na een extra handeling.

Veilig bakken, braden en koken

Een kookvuur blijft een gevaarlijk iets, maar het ene vuur is het andere niet. Een open vuur, zoals gas, blijft de grootste bron van gevaar binnen deze context. Het is de grootste warmtegenerator en, bij een niet goed functionerend toestel, kan men niet volledig uitsluiten dat er gas kan ontsnappen. Stel dat de vlam uitwaait, dan zijn er wel beveiligingen voorhanden die de gastoevoer gelijktijdig afsluiten.

Een inductiekookplaat en een vitrokeramische kookplaat zijn iets veiliger. Inductie verwarmt namelijk enkel het vlak onder de pot of pan. Haalt u deze weg, dan koelt de kookplaat meteen af. Een vitrokeramische kookplaat blijft enige tijd zijn warmte vasthouden, maar beschikt in veel gevallen wel over een indicator die aangeeft wanneer een van de vuren actief is of recent is geweest. Los van de verwarmingstechniek zelf zijn er uiteraard nog een aantal extra snufjes die voor meer veiligheid kunnen zorgen: van oververhittingssensoren en timers tot specifieke beveiligingen.

Een veilige oven is er een die weinig tot geen warmte afgeeft. Ovens met een koude deur bijvoorbeeld kunnen de temperatuur aan de ovenruit beperken tot zo’n 40 graden, dankzij meerdere glaspartijen die elk afzonderlijk geventileerd worden. Maar er zijn ook nog andere accessoires zoals o.a. een ovenruitbescherming, aparte knoppen voor het fornuis en temperatuurbegrenzers.

Technologie in de keuken is steeds veiliger

De technologie die achter keukentoestellen schuilgaat, evolueert aan een verschroeiend tempo. De apparaten beschikken over steeds meer functionaliteiten, zijn energetischer en zetten zwaarder in op veiligheid. Fabrikanten doen er alles aan om hun producten zo veilig mogelijk te maken. Kokendwaterkranen bouwen bijvoorbeeld voldoende veiligheden in zodat jonge kinderen niet zomaar kokend water uit de kraan kunnen laten stromen. Maar daar houdt het niet bij op …

MEER WETEN OVER VEILIGHEID IN DE KEUKEN?

Wenst u meer te weten te komen over de veiligheid in uw nieuwe keuken> Neem contact op met uw dichtstbijzijnder Grando-vestiging en onze adviseurs leggen u alle mogelijkheden voor extra veiligheid in uw keuken uit.

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.