Waarom een ergonomische keuken een goed idee is

Groenten snijden op een te laag werkblad, u meerdere keren moeten bukken om te kijken of de kaas op uw pizza al mooi gegratineerd is of constant weg en weer moeten lopen om ‘vergeten’ ingrediënten te gaan halen: het hoeft niet gezegd dat een namiddagje kokerellen ook zijn tol kan eisen. Een keuken ontwerpen is kiezen voor de weg van de minste weerstand. Ergonomie is een absolute must, ook in de keuken.

Links of rechtshandig in de keuken?

Eenmaal de hoogte van het werkblad vastligt, al dan niet op basis van de lengte van de kok in huis, kan men de indeling van de keuken en de toestellen ontwerpen op basis van de dominante hand. Bent u linkshandig en houdt u bijvoorbeeld een bord links vast, dan kan u de vaatwasmachine ook links positioneren. Bent u links, maar houdt u een bord rechts vast, dan is het aangeraden om de vaatwasmachine rechts te plaatsen.

Afstanden tussen keukenelementen

Er bestaan geen specifieke formules voor het bepalen van de afstanden tussen de verschillende elementen in de keuken. Met logisch nadenken komt u al een heel eind.

Wanneer u bijvoorbeeld aan het koken bent en u wil de aardappelen afgieten, dan is het uiteraard handig dat de spoelbakken niet te ver verwijderd zijn van de kookplaat. De positie van de spoelbakken ten opzichte van de kookplaat houdt u bij voorkeur zo klein mogelijk.

BENIEUWD NAAR MEER ERGONOMISCHE OPLOSSINGEN?

Maak vrijblijvend een afspraak bij de Grando-vestiging bij u in de buurt.

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.