Een open keuken kiezen: ons advies

Een open keuken is zo goed als de standaard geworden. Bijna overal waar men komt, sluit de woonkamer quasi perfect aan op de keuken en omgekeerd. Vandaag, en in de toekomst, wil men zelfs nog verder gaan en streven naar een woonkamer en keuken die naadloos in elkaar overgaan. Het wordt meer een geheel dan de som der delen.

Open keuken versus gesloten keuken

De open keuken was in eerste instantie een oplossing voor kleinere woningen. Het concept sloeg enorm aan en open keukens begonnen overal op te duiken. Muren werden te pas en te onpas ingegooid om toch maar dat ruimtegevoel en die gezelligheid te creëren. Een gesloten keuken is misschien iets minder gezellig, maar heeft ook zo zijn voordelen: u houdt de geuren uit de woonkamer en uw partner en/of de kinderen worden niet gestoord door keukenrobots, dampkappen of andere toestellen die lawaai maken.

Een open keuken: zo creëert u een geheel

Voelt u toch meer voor een open keuken, hou dan rekening met de volgende zaken:

 • Kies in uw keuken een vloer die aansluit op de vloer in de woonkamer of die complementair is. Hou er wel rekening mee dat, als u een open keuken wilt met een kookeiland, u het best kiest voor een vloer die omkan met vetplekken of oliespetters.
   
 • Stem de verlichting in de keuken en in de woonkamer op elkaar af.
   
 • Ligt er parket in de woonkamer, kies dan voor de afwerking van uw keuken voor eenzelfde of complementaire houtsoort voor bijvoorbeeld de fronten van uw keukenkasten of de tafel die aan het kookeiland komt.
   
 • Creëert u liever contrasten of wilt u bijvoorbeeld uw klassieke gasfornuis als eyecatcher doen opvallen, denk dan goed na over het gebruik van kleuren.
   
 • In een lange, smalle ruimte is een kookeiland niet altijd de beste keuze. Overweeg om voor een wandkeuken te kiezen.

Bent u niet zeker welk type keuken het best past bij uw bestaande woonkamer? Of heeft u enkel al een idee van de sfeer die u in uw woonkamer wenst te brengen en weet u niet welke keuken het plaatje kan vervolledigen?
Vraag dan het Grando-inspiratiemagazine aan of maak een afspraak met een Grando-expert.

 

Vraag het inspiratiemagazine aan Maak een afspraak