Naar het ideale keukenontwerp in vijf vragen

Een keuken kopen is niet zomaar even naar een website surfen, een catalogus openslaan of even binnenspringen in een showroom en een exemplaar uitkiezen. Het perfecte keukenontwerp is er een dat voldoet aan al uw verwachtingen en die van uw partner.

Bent u een echte keukenprins of -prinses of kookt u om uw partner en/of kinderen gewoon een lekkere verse maaltijd te kunnen voorschotelen? Heeft u genoeg aan een microgolf of pakt u graag uit met uw kookkunsten en staat er een authentiek gasfornuis in jullie droomkeuken? Beantwoord eerst een aantal cruciale vragen voor jullie overgaan tot de aankoop. De belangrijkste vindt u hieronder.

Hoe de ideale maten van uw keuken bepalen?

Een keuken ontwerpen gebeurt door de band genomen op maat van de klantMaar hoe bepaalt u nu de ideale maten? Waar houdt u het best rekening mee? Als u een keuken laat uittekenen is het van belang dat wij, als keukenbouwers, weten wat de minimum- en maximummaten zijn.

Een keuken op maat maken, is weten wie het meeste tijd achter het fornuis spendeert. Is de kok in huis een stuk groter dan zijn of haar partner, houdt hier dan rekening mee bij het bepalen van hoogtes. Staan jullie allebei even graag in de keuken, sluit dan een compromis. Twijfelen jullie over wat dat compromis precies moet zijn of heeft u andere vragen hieromtrent? Vraag raad aan een van onze Grando-experts.

Links- of rechtshandig in de keuken?

Iets waar u misschien niet meteen rekening mee houdt is of de persoon die kookt links- of rechtshandig is. De indeling van de keuken kan hier volledig aan aangepast worden.

koken voor een klein of groot gezin?

Een gezin van drie ten opzichte van een met acht heeft uiteraard een impact op het keukenontwerp. Zijn er meerdere gezinsleden die achter het fornuis staan? Steken jullie kinderen een handje toe tijdens het afwassen? Of gaat alles rechtstreeks de vaatwasmachine in? Zijn de kinderen bijna het huis uit of is er een kleintje op komst? Het zijn allemaal vragen waar men best even bij stilstaat.

De gezinssituatie bepaalt ook welke toestellen u in huis haalt. Een groot gezin staat gelijk aan een grotere koelkast en oven, meerdere kookunits en spoelbakken, … Wil u in de keuken met zijn allen kunnen eten, zorg er dan voor dat iedereen plaats genoeg heeft om te zitten. Wat de ideale grootte is van een nieuwe keuken, leest u hierVoor een indeling op maat kan u terecht bij een van onze adviseurs. Zij overlopen samen met u alle mogelijkheden.

Alle technieken voor keukentoestellen aanwezig?

Een gasfornuis werkt niet op elektriciteit, dat ligt voor de hand. Als u overweegt om een gasfornuis te installeren, weet dan goed of die optie effectief tot de mogelijkheden behoort. Komt de gasaansluiting tot in uw keuken? Moeten er extra technische aansluitingen voorzien worden? Wat met stopcontacten? Is er watertoevoer nodig voor uw Amerikaanse koelkast? Moet er een elektrische boiler of doorstromer komen onder de spoelbakken?

Wat met de luchtafzuiging? Is er een afvoer voorzien door het plafond of wordt de lucht via de muur afgevoerd? Geen van beide aanwezig? Vraag ons naar de alternatieven!

Koken met gas of elektriciteit?

En last but not least: de kookplaat. Er zijn verschillende uitvoeringen, telkens met hun specifieke kenmerken. Weet dat niet elke uitvoering omkan met dezelfde materialen. Een inductiekookplaat bijvoorbeeld vereist kookpotten waarvan de bodem (gedeeltelijk) uit ijzer bestaat. Schakelt u over van gas naar inductie, dan is het afgeraden om uw oude pannen en potten te gebruiken.

Voor alle duidelijkheid: het overschakelen naar een andere warmtebron vraagt geen grote investeringen in nieuw kookgerei. U moet er gewoon rekening mee houden.

Teken nu jouw eigen droomkeuken met onze 3D-planner of maak een afspraak voor advies op maat.

3D keukenplanner maak een afspraak