Welke dampkappen bestaan er?

Een dampkap is een essentieel onderdeel van een kwalitatieve keuken. Hoe graag u misschien ook uw huisgenoten lokt met de fantastische geuren die uit uw kookpotten dampen, toch is het beter dat u deze correct afzuigt. Kookdampen kruipen in de kleren, plakken aan de stoffen in uw woonkamer en kunnen ook gewoon heel erg hinderlijk zijn.

Waarom kookdampen afzuigen?

Een adequate afzuiging van de kookdampen vermijdt condensatie op de ramen, geurhinder en vetten die zich vastzetten op allerlei keukenoppervlakken. Het is voornamelijk condensatie die de grootste gevolgen kan hebben. Als uw ramen en/of uw kasten vol waterdruppels hangen, dan dreigt dit op langere termijn te leiden tot schimmelvorming. En schimmelvorming, dat wilt u koste wat het kost vermijden in uw keuken.

 

Keuzebepalende factoren dampkap

Er zijn veel verschillende soorten dampkappen. Het gaat van mastodonten van schouwen tot een subtiele afzuiging, verwerkt in het kookplatform. Maar welke is de meest geschikte voor uw keuken? Het antwoord op die vraag is niet eenvoudig. 

Het begint met voor u zelf uit te maken hoe vaak en hoe intensief u de keuken zal gebruiken. De grootte van het kookgedeelte en extra apparatuur zullen bepalen welke debieten u met welke snelheid moet kunnen afzuigen. Een rekenvoorbeeld. Wordt er een hoog vermogen gevraagd, dan zal dat meer vragen van de motor. Hoe groter de afzuigcapaciteit, hoe krachtiger de motor. In sommige gevallen kunt u opteren voor een motorloze afzuigkap. Meer weten over dit type afzuiging, contacteer één van de Grando-adviseurs.

De breedte van de dampkap is dan weer afhankelijk van de breedte van het fornuis. Voor de hoogte rekent men hoger dan of gelijk aan 65 cm. Grando Keukens raadt aan om daar nog eens 10 cm bij te doen. Is energiebesparing belangrijk? Kies dan voor een dampkap met een energieklasse A+ of meer.

Welke dampkap is het meest geschikt voor mijn keuken?

De schouwdampkap als decoratief element

De schouwdampkap of wanddampkap vervangt de oude, vaak lompe keukenschouw die u nog in oude keukens ziet hangen. U vindt ze trouwens ook nog vaak terug in landelijke keukens, daar blijft grote schouw een trend. 

Vaak gaat het over een grote constructie waar het afvoersysteem is ingewerkt. De schouwdampkap werkt volgens hetzelfde principe, maar is een pak mooier en efficiënter geworden. Wandschouwen met een afvoerpijp werken met uitneembare filters, die makkelijk gereinigd kunnen worden.

 

Onderbouwdampkap: de klassieker

De onderbouwdampkap is een moderne klassieker. Dit type dampafzuiging wordt onder een kastje of aan de wand gemonteerd en onderscheidt zich van de schouwdampkap door de afwezigheid van een fysieke schouw. De afvoer van de dampkap zit weggestopt. Hier kan u ook opteren voor een recirculatiedampkap: een dampkap die de vervuilde lucht zelf filtert en de schone lucht vervolgens weer uitblaast in de ruimte.

Een inbouwdampkap behoort tot de categorie onderbouwdampkappen en valt op door zijn ‘afwezigheid’/onzichtbaarheid. Een inbouwdampkap is discreet omdat deze aan het zicht is onttrokken. Dergelijke afzuiging wordt geïntegreerd in een ‘vals plafond’ of in een keukenmeubel. Inbouwtoestellen beschikken heel vaak over een groot vermogen, aangezien de afstand van de afzuiging tot het kookplatform een pak groter is dan bij andere types afzuiging.

Telescopische dampkap: functioneel, maar discreet

Het principe is simpel: in- en uitschuiven. De telescopische dampkap werkt enkel als u de dampkap uitschuift. Het is op dat moment dat de dampkap zichtbaar wordt. Deze combineert met andere woorden de voordelen van de inbouwdampkap, met dat verschil dat deze wel te zien is als u de dampkap gebruikt.

Eilanddampkap; de oplossing voor kookeilanden

De eilanddampkap herkent u door de plaatsing van het afzuigsysteem, middenin de keuken, boven het kookeiland. Het gaat om een complexere installatie omdat de afvoer via het plafond gebeurt. Hier keert het ‘schouwgegeven’ terug. Liever een zwevende dampkap boven uw eiland? Een recirculerend exemplaar kan hier soelaas bren

Werkbladdampkap of tabletdampkap

Kiest u liever voor het laatste nieuwe snufje? Opteer dan voor een dampafzuiging die geïntegreerd is in het kookplatform. Het is een subtiel systeem dat allerlei voordelen combineert. Zo komen de dampen niet tot in uw gezicht, geuren krijgen niet de kans om zich in de ruimte te verspreiden en vetten worden meteen afgevoerd. Met de Bora-kookplaatafzuiging pakt u de dampen meteen aan, zonder risico op condensatie of andere nadelige gevolgen. Niets ontsnapt aan de krachtige motoren van het systeem.

Meer weten over dampkappen?

Wilt u meer te weten komen over de verschillende manieren waarop u kookdampen kunt afzuigen in uw nieuwe keuken? Maak dan snel een afspraak bij de Grando-vestiging bij u in de buurt.

Plan uw vrijblijvend adviesgesprek

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.