Waarom veiligheid in de keuken een topprioriteit is

Eerst kostprijs, dan design en op de laatste plaats veiligheid. Het aspect veiligheid is en blijft ondergewaardeerd. Slechts een handvol mensen, inclusief koppels met jonge kinderen, stelt tijdens zijn zoektocht naar een nieuwe keuken vragen over veiligheid en wat de tools zijn om ongevallen te voorkomen. Kind en Gezin wijst de keuken nochtans aan als de gevaarlijkste plek in huis, zeker voor jonge kinderen. Welke oplossingen Grando u kan bieden om brandwonden te voorkomen of om ongevallen in de kiem te smoren, leest u hier.

Waar schuilt het gevaar in de keuken?

Een ongeval is snel gebeurd. Wie heeft er zich nog niet eens verbrand aan de oven of in zijn vingers gesneden? U mag nog een volleerd kok zijn, niemand is vrij van een onoplettendheid of een ‘accidentje’, en al zeker kinderen niet. Peuters en kleuters zien geen gevaar en/of begrijpen niet wat gevaar is. Ze weten nog niet wat kokend water kan aanrichten, wat de gevolgen zijn als ze met hun handjes aan een warme oven komen of dat vaatwastabletten, ondanks hun mooie kleurtjes, geen snoepgoed zijn.

Kinderslotjes op keukenkasten en -lades

Een van de minst ingrijpende en meest effectieve maatregelen die u kan nemen, is de keuken uitrusten met kinderslotjes. Dat type beveiliging is nauwelijks een meerkost, maar kan heel wat leed voorkomen. Het is niet de bedoeling dat uw kind zomaar een mes of schaar uit een lade kan halen of dat de kleine in de kast met de vaatwastabletten rondsnuffelt en er, uit nieuwsgierigheid, een in zijn mondje steekt. Door kindersloten te voorzien, sluit u al heel wat potentiële gevaren uit. Keukenkasten die werken zonder grepen, maar met een push-pulltechniek, kunnen eveneens voorzien worden van een mechanisme dat ervoor zorgt dat de kast of lade pas opengaat na een extra handeling.