Zo schakelt u over van gas naar inductie

Een inductiekookplaat heeft veel troeven en vindt steeds vaker zijn weg naar de professionele keuken. Toch heeft koken op gas een bepaalde charme, waardoor gasfornuizen nog steeds zeer populair zijn en waarschijnlijk ook nog een hele tijd zullen blijven. We zetten de belangrijkste verschillen tussen koken op gas en inductie even op een rijtje en vertellen u wat er moet gebeuren als u de overschakeling wilt maken.

inductiekookplaat vindt weg naar professionele keuken

Geen of nauwelijks warmteverlies, tijdwinst, precisie en energiebesparing: het zijn de voornaamste troeven van koken op inductie. Het is meteen ook een opsomming van wat een goede chef belangrijk vindt in zijn keuken. Aangezien er zeer weinig marge is in professionele keukens, denk aan de ‘foodkost’ bijvoorbeeld, is besparen op energie een van de tools om de totaalkost zo laag mogelijk te houden. Omdat inductie toelaat om heel precies te koken, is het eveneens een zegen voor een perfectionistische kok. En wees maar zeker, elke kok met ambitie streeft naar foutloze gerechten.

 

Koken op gas blijft zijn charmes behouden 

De professionele koks mogen dan al meer richting inductie kijken, toch blijft koken op gas zeer populair. Een van de voornaamste redenen is de charme en de uitstraling van een gasfornuis. Tegenwoordig zijn ze evenveel eyecatcher als ze functioneel zijn. Het grote voordeel van koken op gas is de snelheid waarmee men kan bakken, braden en koken. In enkele seconden heeft u een vuur waarmee u aan de slag kunt.

koken op gas is iets minder duurzaam dan koken op inductie

Fossiele brandstoffen zijn eindig: dat is zeker. Toch opteren heel wat mensen om hun huizen te verwarmen met een gasketel. En dat blijft waarschijnlijk nog een tijdje zo, ondanks de inspanningen van diverse overheden om duurzaam verwarmen te promoten. Koken op inductie is koken met behulp van elektriciteit. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is elektriciteit niet altijd even duurzaam. Het hangt er vooral vanaf hoe die elektriciteit wordt opgewekt. Idealiter is dat u zonnepanelen op uw dak heeft liggen of dat u een energieleverancier heeft die groene stroom aanbiedt. Als dat het geval is, dan kookt u inderdaad duurzamer met elektriciteit.

Zonder gastoevoer geen gasfornuis

Het klinkt de logica zelve, maar als u geen gastoevoerleidingen heeft, dan kunt niet koken op gas. U kan er wel voor kiezen om een gasleiding te plaatsen of te laten installeren. Omdat het een delicate installatie aangaat, wordt sterk aangeraden om dit over te laten aan een professional. Er is namelijk geen enkele foutenmarge. Een gasleiding die niet perfect wordt aangelegd, kan een gaslek, -explosie of brand tot gevolg hebben. Uiteraard wordt de gastoevoer pas opengezet, door een erkende instantie, als u in het bezit bent van bepaalde documenten en als de installatie gebeurd is volgens de regels van de wet.

Zonder specifieke stopcontacten en voldoende vermogen geen inductiekookplaat

Een inductiekookplaat heeft elektriciteit nodig om te kunnen functioneren. De gevraagde vermogens kunnen variëren tussen de 1800 watt en 11 kilowatt. Het vermogen is uiteraard afhankelijk van het type inductiekookplaat dat u in huis haalt. Belangrijk is dat u weet welke aansluiting u nodig heeft. Is een eenfasige aansluiting voldoende of heeft u nood aan een aansluiting met twee of drie fasen? Heeft u met andere woorden krachtstroom nodig om aan het koken te gaan? En welke stopcontacten moeten er in uw keuken aanwezig zijn? Het zijn technische vragen, waarop Grando-experts u graag het antwoord formuleren. Opgelet! Als u de inductiekookplaat aanstuurt met een verkeerde ‘fase’, dan bestaat de kans dat de kookplaat onomkeerbare schade oploopt.

Meer weten over hoe u kunt overschakelen van gas naar inductie of vice versa? Onze Grando-adviseurs leggen het u graag uit!

Maak een afspraak