Op zoek naar inspiratie?

Bespreek de mogelijkheden

Alle vestigingen

Sous-vide koken voor perfect gegaarde gerechten

Een optimale smaak van een perfect ogend stuk vis, vlees of groente: dat is de essentie van sous-vide koken. Het is een bereidingswijze die ingrediënten volledig tot hun recht laat komen. Waar het in het verleden vooral werd toegepast in professionele keukens en door chefs, kan u het vandaag gewoon ook makkelijk en betaalbaar doen in uw eigen Grando-droomkeuken.

Sous-vide koken of vacuümkoken: een bereidingstechniek die kleur en smaak optimaliseert
Sous-vide koken is een van de belangrijkste kooktechnieken in de professionele keuken geworden

Sous-vide koken: wat is het precies?

Sous-vide koken doet misschien een belletje bij u rinkelen, maar weet u precies wat het inhoudt en waarom het zo aan populariteit heeft gewonnen? Het zijn de Franse chefs Bruno Goussault en George Pralus die het meeste krediet krijgen voor de introductie van deze techniek in de professionele, hedendaagse keuken. Sous-vide koken wordt ook vacuümkoken genoemd. Bij deze bereidingstechniek stopt men een gekruid stuk vlees, vis of groenten in een plastic zak, sluit men deze goed af en onttrekt men de lucht uit de zak met een speciaal toestel. Daarna gaart men de ingrediënten in een ‘koker’/waterbad, een stoomoven of met behulp van een multifunctioneel toestel. Voor heel wat chefs is sous-vide koken een van de belangrijkste kooktechnieken in het metier.

Sous-vide koken kan ook in de oven

Wat zijn de voordelen?

De kooktechniek verzekert een perfecte garing, zonder verlies van structuur, vitamines, smaken en aroma’s. Vacuümkoken laat elk stuk vis, vlees, groente en zelfs fruit tot zijn recht komen. Er gaat niets verloren. De kruiding heeft ook een veel grotere impact op uw ingrediënten. Los van de voordelen die het biedt bij de bereiding, zijn vacuümverpakte voedingsproducten ook een pak langer houdbaar.

Wat heeft u nodig?

Vacuümzakken, een vacuümtoestel, een snelkoeler/ijswater en een ‘sous-vide systeem’: dat heeft u nodig om sous-vide te koken. Er zijn verschillende soorten systemen verkrijgbaar, maar de techniek is universeel: vlees, vis en groenten garen op lage temperatuur (<100 °C). Kies voor een sous-vide bak, een ‘warmtecirculator’, een stoomoven, combi-stoomoven, of een multifunctioneel toestel.

Met 100% stoom worden vacuümverpakte ingrediënten langzaam verwarmd bij een lage temperatuur
Oven met sous-vide-functie

Sous-vide koken, ook in een Grando-keuken

Sous-vide koken klinkt moeilijk, duur en complex, maar is het niet. Er zijn heel wat betaalbare systemen die de techniek toegankelijk maken voor de amateur- of hobbykok. Vacuümkoken kan u nu ook makkelijk toepassen in uw Grando-droomkeuken. Grando werkt met de grootste en meest kwalitatieve merken.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden of de beschikbare manieren om sous-vide te koken in uw nieuwe Grando-keuken?