Op zoek naar inspiratie?

Bespreek de mogelijkheden

Alle vestigingen

Open keuken of halfopen keuken: voor- en nadelen

Een open keuken vloeit naadloos over in de aanpalende leefruimte, een halfopen keuken combineert de voordelen van een gesloten en een open keuken. Waar men een totaalconcept kan creëren met een open keuken – keuken en leefruimte als één geheel –, is het mogelijk om met een halfopen keuken iets meer ‘privacy’ te hebben. Maakt u het in de keuken vaak te bont of bent u iemand die niet zo heel erg netjes werkt, dan hoeft dat geen storend element te zijn voor gasten of medebewoners.

Open keuken Sevilla
Een open keuken maakt de leefruimte groter

Wat is een open keuken?

Een open keuken is een keuken die vrijwel onzichtbaar overvloeit in een andere ruimte. In quasi 100% van de gevallen gaat het om de leefruimte. Als u renoveert en een nieuwe keuken in uw bestaand interieur wilt integreren, dan is het relatief eenvoudig om een keuken te kiezen die perfect aansluit bij de algemene stijl van uw woning. Wat nieuwbouw betreft, is het zo mogelijk nog makkelijker om een keuken te kiezen die matcht met het interieur.

Uniforme stijl in keuken en living

Een van de grootste voordelen van een volledig open keuken is dus dat u de stijl van uw woonruimte makkelijk kunt vertalen naar uw nieuwe keuken. Zo krijgt u één geheel. Woont u in een landelijk huis, dan kiest u voor een landelijke (moderne) keuken. Leeft u in een loft, dan is een industriële open keuken misschien meer iets voor u. Vraag raad aan uw Grando-adviseur (link afspraak).

Durf stijlen te combineren

Niet alles hoeft uniform te zijn. Een stijlbreuk kan ook werken. Een industriële loft met een landelijke keuken, waarom niet? Het koude karakter van staal en de authentieke ‘look’ en ‘feel’ van ruwe baksteen, gecombineerd met veel natuurlijke materialen: het lijkt op het eerste gezicht een samenraapsel van materialen en kleuren, maar mits de juiste keuzes te maken of door het juiste advies in te winnen bij een Grando-expert bij u in de buurt (link afspraak), zou u wel eens aangenaam verrast kunnen worden.

Open keuken als ontmoetingsplaats
Een open keuken is de perfecte ontmoetingsplaats voor vrienden en familie

Een open keuken: de ideale ontmoetingsplaats

Een tweede grote troef van uw open keuken is dat deze meer dan een gesloten keuken een ontmoetingsplaats kan zijn. Met zijn allen aan het keukeneiland, terwijl de kok in de potten en pannen roert. De chef is betrokken bij het gesprek, de gasten krijgen een glimp van wat er straks op tafel komt en het is voor de gastvrouw of -man een pak minder heen- en weergeloop om hapjes en drankjes te serveren.

Privacy, orde en netheid

Wat een voordeel is voor de ene, is een nadeel voor de andere. Als u een ‘rommelige’ kok bent, dan is dat ook zichtbaar voor de gasten die aan de keukentafel zijn komen aanschuiven. Als u een fout maakt tijdens het koken of er lukt iets niet, dan gaat dat niet onopgemerkt voorbij. Heeft u een eerder klassieke dampkap, dan kan het geluid van de afzuiging als storend ervaren worden. Belangrijk om weten is dat Grando Keukens een innovatieve dampafzuiging (link Bora) kan voorzien. Met een stille en intelligente kookplaatafzuiging, geïntegreerd in uw kookplatform, ervaren uw gasten geen of nauwelijks geur- en/of lawaaihinder. Bent u meer op uw gemak als u uit het zicht kunt koken, dan is een gesloten keuken misschien meer op uw lijf geschreven. Wilt u het beste van beide werelden, dan is een halfopen keuken de gulden middenweg.

Open keuken of halfopen keuken?

Wat is een halfopen keuken?

Een halfopen keuken houdt het midden tussen een gesloten en een open keuken. Een toogje, een wandje, muurtje: het zijn zaken die een keuken voor een deel gescheiden kunnen houden van de leefruimte. U heeft wel nog interactie met uw gasten of uw gezinsleden, maar behoudt tezelfdertijd wel een stuk privacy.

Van halfopen naar open keuken in een handomdraai

Los van de keuken die u voor ogen heeft, zijn er vandaag oplossingen voorhanden die maken dat u gewoon tussen de twee kunt switchen. Kies voor een draai- of schuifwand of opteer voor een glazen schuifdeur.

Eenzelfde stijl voor leefruimte en keuken

Net zoals bij een open keuken kunt u bij het ontwerp van uw halfopen keuken ook opteren voor eenzelfde look en feel als in uw volledige woning en/of living. Het is niet omdat er een ‘scheiding’ is voorzien dat daarom niet dezelfde interieurkeuzes kunnen gemaakt worden als in uw aangrenzende leefruimte. En ook hier kunt u er, net als bij een open keuken, voor kiezen om met een ander type keuken op te vallen.

Halfopen keuken

Koken in alle rust

De ‘nadelen’ van een open keuken vervallen voor een groot deel in een halfopen keuken. U heeft meer privacy, u mag wat slordiger werken en dat zonder het contact met uw gezinsleden of gasten te verliezen. Een win-win dus.

Een open of halfopen keuken creëren kan met elke keukenstijl, elke opstelling

De opstelling van de keuken is niet van belang. Het bepaalt niet of een keuken open, halfopen of gesloten is. Het maakt ook niet uit of u groot of klein woont. Het ruimtelijke gevoel primeert. Een kookeiland of een keukeneiland is daarbij geen belemmering.

Meer weten over hoe u van uw droomkeuken een open keuken kunt maken?