GRANDO_WEB.svg

Op zoek naar inspiratie?

Bespreek de mogelijkheden

Alle vestigingen

Lentefeest in je keuken

Een nieuwe keuken is ook proeven, stomen, braden en smullen. Het is lente en dus tijd voor kleurige, fleurige gerechten. Kies voor groente en fruit die je alleen in het voorjaar kunt krijgen. Dat zijn er niet zoveel, want wat we niet meer van eigen bodem kunnen oogsten importeren we gewoon uit andere landen. Vier de lente in je keuken met asperges, raapsteeltjes en jonge rabarber.

Witte asperges; groente met allure

Het aspergeseizoen loopt van een van tevoren aangekondigde datum in het voorjaar tot Sint Jan op 24 juni. Vanaf die datum moeten de aspergeplanten nieuwe krachten opdoen voor het volgende seizoen. Wil je iets moois op tafel brengen? Kies dan voor 'het witte goud'. Dat kan maar even.

 

Je kunt denken aan het klassieke recept waarbij je asperges serveert met mooie ham, hardgekookt ei, botersaus of een klontje roomboter en fijn gesnipperde peterselie. Je kunt ze ook verwerken in een 'quiche'. Dan vul je de taartbodem met 8 dunne asperges die je eerst 8 minuten kookt. Vul een platte vuurvaste schaal met een mengsel van drie los geklopte eieren, 2,5 dl. kookvocht van de asperges, 1 dl. ongeslagen room, 1,5 ons geraspte belegen kaas, verse nootmuskaat en zwarte peper. Zout toevoegen naar smaak en 20 tot 25 minuten bakken in een oven van 180 graden.

 

Raapsteeltjes: bescheiden groente voor fijnproevers

Raapstelen zijn als lentegroente tamelijk onbekend. Je kunt ze dan ook niet in iedere supermarkt kopen, maar zie je in de maanden maart tot en met mei ergens zo'n in bosjes gebundelde groente liggen, dan heb je geluk, want raapstelen (ook wel bladmoes, snijmoes of keeltjes genoemd), zijn smakelijk en rijk aan vitamines.

 

Raapsteeltjes zijn de groene uitlopers van knolgroente als knolraap en meiknolletjes. Je kunt er een kleurige salade van maken die je aanmaakt met een sausje van appelazijn, een eetlepel notenolie, een mespuntje mosterd, een snuf zout en een halve theelepel suiker. De zachte, nootachtige smaak van de groente combineert heel goed met plakjes aardbei en stukjes sinaasappel of mandarijn.
 

Raapsteeltjes kun je ook als gekookte groente opdienen. Behandel ze dan als spinazie. Laten slinken met het aanhangend vocht en kort koken dus. Raapsteeltjes worden ook rauw verwerkt tot stamppot. Snij de blaadjes in reepjes en verwerk ze door een mooie zachte aardappelpuree. Breng de stamppot op smaak met wat neutrale azijn en bak er blokjes rookspek bij.

 

Jonge rabarber: schillen niet nodig

Mei is een echte rabarbermaand, maar in juni en juli kun je ook nog wel rabarber krijgen. De jonge, nog roze rabarber is het minst zuur en kan ongeschild in dunne reepjes gesneden in een salade worden verwerkt. De donkerrode stengels zijn dikker, stugger en vezeliger. Deze moet je wel schillen, tot moes stoven als bijgerecht of gebruiken in friszuur gebak. Bijvoorbeeld in een rabarberkruimeltaart. Snij de rabarber in stukjes van zo'n 3 cm. Kook met een beetje water tot moes. Voeg suiker naar smaak toe. Doe de moes in een vuurvaste schotel en bedekt met kruimeldeeg. Bak het deeg goudbruin in een oven van 160 graden en serveer warm of lauwwarm als toetje met vanillevla of roomijs.

 

Wil jij alle lekkernijen klaarmaken in een comfortabel keuken? Dan kan het de moeite lonen om eens binnen te spring bij een Grando Keukens in jouw buurt. Ontdek hier al onze vestigingen en indien overtuigd van onze kwalitatieve keukens, kan je ook onmiiddellijk een afspraak boeken. Hopelijk tot snel en smakelijk!

Benieuwd naar meer? Contacteer ons geheel vrijblijvend!