Cuisines industrielles

La cuisine industrielle est une cuisine de caractère. Ce n'est pas pour rien que ce style figure en tête de liste des souhaits de nombreuses femmes et de nombreux hommes. Il apporte une sensation de paix à votre journée sans être terne et ennuyeux. Il n'est pas fini dans les moindres détails, mais il est un peu effronté avec des détails robustes et un côté brut. Ce style de cuisine peut être un peu plus tendance. Les matériaux que vous cachez habituellement sont à présent sous les feux de la rampe. Le look industriel n'a rien à cacher. La révolution de la cuisine industrielle amène l'atmosphère des anciennes usines et des entrepôts dans votre intérieur.

De industriële keuken: Robuust en rauw

Het woord industrieel zegt het eigenlijk al. In onze steden worden verlaten fabrieken, loodsen en andere gebouwen met een industrieel karakter steeds vaker omgebouwd tot woonruimte. De praktische elementen voor fysieke arbeid, zoals robuuste en sterke materialen en genoeg ruimte om te werken, zijn daarbij bewaard gebleven. Maar u hoeft niet in een oude fabriek te wonen om een industriële sfeer in huis te halen. Dit 'loftgevoel' met de open structuur en het avontuurlijke karakter is ook prima in andere typen woningen toe te passen.

De basis van de industriële keuken

Een deel van de constructie van de woning mag bij deze keukenstijl gewoon gezien worden. Geen strak stucwerk, maar een grove bakstenen muur met rode, witte, grijze of zwarte stenen bijvoorbeeld. Heeft u dus een 'ouderwetse' bakstenen muur in de keukenruimte? Laat dat dan gewoon zoals het is. Ook blootliggende leidingen en pijpen mogen gewoon blijven zitten, als ze maar van industriële materialen zoals koper of RVS zijn. U mag zelfs de loshangende snoeren van stoere lampen lekker laten hangen. Denk bijvoorbeeld aan kale peertjes op verschillende hoogten aan een zwarte steigerbuis of zwaar ogende fabriekslampen aan een strijkijzersnoer.

Stoer materiaalgebruik

Stoer materiaalgebruik is het codewoord bij deze keukenstijl. Denk aan eerlijke materialen als glanzend RVS, robuust beton(look), verweerd hout of ruw leer. Kies voor grote, niet weggewerkte roestvrijstalen apparaten zoals een vrijstaande oven, oversized afzuigkap of retro koelkast bijvoorbeeld. Een mooie bijkomstigheid: met dit soort apparatuur heeft u werkruimte genoeg. Ga voor een dik, sterk en hittebestendig beton(look) aanrechtblad, een betonnen gietvloer of XXL betontegels. En zorg dat de keukenkasten bijvoorbeeld uitgevoerd zijn in verweerd hout met zwarte lederen handgrepen. Wilt u de keuken afsluiten van de rest van de benedenverdieping? Overweeg dan een dikke schuifdeur op rails.

Sober kleurgebruik

Het kleurenpallet van deze trend bestaat vooral uit zwart, wit, grijstinten, mat vergrijsd groen of natuurtinten. Felle kleuren zijn uit den boze bij deze trend! Zorg voor een spel tussen donkere en lichte kleuren om de ruimte diepte te geven. Tip: schoolbordverf geeft uw keuken direct een eigen karakter. Schrijf er uw boodschappenlijstje op of teken en handletter erop los. Naast standaard zwart, is er krijtbordverf tegenwoordig in tal van kleuren verkrijgbaar.

Industrieel landelijk of juist retro?

Een match van twee totaal verschillende smaken zorgt vaak voor een geweldig eindresultaat. Zo ook met de industriële keukentrend als basis. Geef deze stijl een retro tintje met een vintage loper, de typerende metrotegeltjes of hergebruikte materialen. Zo transformeert u oude objecten tot iets totaal nieuws. Of zoek de spanning op met klassiek door jaren '30 invloeden in de ruimte toe te passen.

De industriële keuken decoreren

Details bepalen de harmonie van een ruimte. Oude fabrieksmeubels zoals stalen stoelen of stevige vitrinekasten voelen zich bijzonder thuis in de industriële keuken. Denk bijvoorbeeld eens aan een stellingkast om uw servies in uit te stallen. Bewaar keukengerei in metalen draadmanden en laat grote houten broodplanken nonchalant tegen de achterwand leunen. Zo heeft u alles direct bij de hand en creëert u tegelijkertijd de karakteristieke sfeer waarnaar u op zoek bent. Hangt u graag wat aan de muur? Grafische prints zoals letters gaan erg goed samen met deze stijl. Tip: kijk eens rond in een hip industrieel restaurant om inspiratie op te doen.