Mijn oude keuken afbreken

U bent toe aan een nieuwe keuken. De knoop is doorgehakt en u heeft al een nieuw Grando-exemplaar op het oog. Omdat u graag de handen uit de mouwen steekt, wilt u liever zelf uw oude keuken afbreken in plaats van deze opdracht toe te vertrouwen aan een Grando-professional. Dat kan. Maar hoe begint u aan deze klus? Waar moet u op letten? Wat zijn de gevaren? En op wie kunt u een beroep doen als u twijfels heeft?

Oude keuken verkopen?

Wilt u nog wat geld voor uw oude keuken en/of keukenapparatuur? Laat de sloophamer dan maar op stal. Als u alles kan verwijderen, zonder daarbij schade te doen aan de toestellen, de kasten en het kookeiland, dan zijn er altijd mensen te vinden die interesse hebben in een degelijke ‘oude’/ gebruikte/ tweedehandse keuken. Kijk maar eens op diverse tweedehandswebsites. Hoeft u geen geld voor uw oude keuken, maar wilt u er toch nog iemand een plezier mee doen? Neem contact op met uw lokale kringloopwinkel.

"Twijfelt u of bent u bang dat u meer kwaad dan goed zal doen bij de afbraak van uw oude keuken> Aarzel dan niet om een beroep te doen op de expertise van uw Grando-adviseur. Grando Keukens ontzorgt u van A tot Z."

Ga doordacht te werk bij de afbraak van uw oude keuken

Denk goed na voor u begint met het afbreken van uw oude keuken, want ongedane zaken nemen helaas geen keer. Twijfelt u of bent u bang dat u meer kwaad dan goed zal doen? Aarzel dan niet om voor de afbraak en montage een beroep te doen op de expertise van uw Grando-monteur.

schakel water, gas en elektriciteit af

Wilt u niet dat uw keuken onder water komt te staan, dat er gas ontsnapt of dat u gevaar loopt op elektrocutie? Schakel dan eerst water, gas en elektriciteit uit. Koppel ook alle elektrische apparatuur af in de keuken. Als u niet weet hoe u dat het best doet, laat u dan bijstaan door een professional. Ga zelf niet op avontuur!

Verzamel gereedschap

Voor u effectief begint met het demonteren van uw keuken, verzamelt u eerst het gereedschap dat u denkt nodig te hebben. Maak een lijstje en vink af. Voorzie ook opbergdozen/-doosjes om alle schroeven en beslag in te bewaren. Werkt u graag proper, dan is een bouwfolie of een afdekfolie zeker geen overbodige luxe.

 

Keukentoestellen eerst

Begin voorzichtig met het verwijderen van de keukentoestellen, want die zijn vaak nog het meeste waard. Om te zorgen dat het demonteren op een correcte manier gebeurt, zonder dat de apparatuur ernstige schade oploopt, neemt u er bij voorkeur de handleiding van het desbetreffende toestel bij. Heeft u die niet bij de hand, wees dan extra aandachtig!

Opgelet met zware huishoudapparaten

Wilt u zware huishoudapparaten ontkoppelen en verwijderen? Haal er een tweede persoon bij! Probeer zo weinig mogelijk te forceren. Als iets vast lijkt te zitten, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Kijk goed of alles losgekoppeld is. Voorzie ook karton of een oud deken, zo voorkomt u dat er krassen op de vloer worden gemaakt. Er zijn twee zaken die extra aandacht verdienen: de koelkast en de afzuigkap. 

Wat betreft de koelkast is het belangrijk om weten dat deze nooit op de zijkant gelegd mag worden. Een koelkast verhuizen doet u altijd rechtopstaand. 

De afzuigkap demonteert u ook bij voorkeur met twee personen. Zo behoedt u zich voor ongevallen.

Voorzie opvang voor restwater

De afwasbak of de gootsteen kan relatief makkelijk verwijderd worden. Zorg wel dat u iets bij de hand heeft om het restwater dat nog in de leidingen aanwezig is, op te vangen bij het afkoppelen. Dit geldt trouwens ook bij het verwijderen van de vaatwasmachine.

Keukenfronten, -lades en beslag

Ga georganiseerd te werk, zeker als u uw keuken nog te koop wilt aanbieden. Verwijder de lades, demonteer de keukendeuren, berg alle beslag en schroeven netjes op en inventariseer alle onderdelen. Deze fase van de afbraak is makkelijk en heeft relatief weinig om het lijf.

Kasten verwijderen: opgelet voor schade aan muren en vloer

De moeilijkste fase van de afbraak is deze. Het is vrijwel onmogelijk om keukenkasten te verwijderen, zonder daarbij de muur waaraan ze gekoppeld zijn te beschadigen. U kan wel de schade enigszins beperken door voorzichtigheid aan de dag te leggen. Controleer of hangende kastjes verlijmd zijn of niet. Zijn ze dat niet, dan kunt u deze eenvoudig verwijderen door ze los te schroeven en/of te haken.

Werkblad vastgelijmd of vastgeschroefd?

Een vastgelijmd exemplaar is moeilijker te verwijderen dan een vastgeschroefd werkblad. Bij eerstgenoemde is er ook een grotere kans op schade bij het demonteren, zeker als u het werkblad te lijf gaat met een koevoet. Verwijder in dit geval voorzichtig en zorgvuldig de lijm. Probeer daarna zorgvuldig het oude werkblad te demonteren.

Afvoer, stopcontacten en leidingen voorzien aan de hand van het leidingschema

Bij de aankoop van een nieuwe keuken krijgt u van Grando Keukens een leidingschema mee. Beslist u om de voorbereidende werken zelf uit te voeren, dan kan dat perfect. Demonteer uw bestaande keuken, voorzie de sleuven en leidingen (gas, water, elektriciteit) zoals aangegeven op het plan, zorg dat de stopcontacten correct gepositioneerd zijn, pleister de wanden en leg een nieuwe keukenvloer. Kunt u goed afbreken, maar is sleuven slijpen, leidingen leggen of stopcontacten installeren voor u een ‘ver-van-mijn-bedshow’? Aarzel niet om bijkomend advies te vragen aan uw Grando-adviseur.

Nog vragen over de afbraak oude keuken?

U wenst zelf uw oude keuken te demonteren, maar heeft nog steeds geen idee waar te beginnen? Stel al uw vragen aan uw Grando-adviseur of laat uw oude keuken demonteren door Grando. Maak hier uw afspraak met de dichtstbijzijnde Grando-vestiging.

Grando ontzorgt van A tot Z

Plan uw vrijblijvend adviesgesprek

Téléchargez une photo ou un dessin de la salle
1 seul fichier.
Limité à 10 Mo.
Types autorisés : gif, jpg, png, pdf.
Téléchargez ice votre moodboard.
1 seul fichier.
Limité à 10 Mo.
Types autorisés : gif, jpg, png, pdf.