De belangrijkste keukentrends 2019 op een rijtje

De keuken is trendgevoelig, net als de badkamer. Vandaag is de trend in België vooral kleurloos. De afwerking van de fronten gebeurt hoofdzakelijk in het wit, zwart of hout. Gedurfde kleuren zijn in ons land minder populair en het ziet er niet naar uit dat daar meteen verandering in komt, in tegenstelling tot wat we zien bij de globale keukentrends. De technologie evolueert aan een verschroeiend tempo en, doordat woningen kleiner worden, staat een optimaal gebruik van ruimte nu bovenaan het prioriteitenlijstje.

vinger aan de pols

Grando houdt de ontwikkelingen en de evoluties in de keukenmarkt nauwgezet in de gaten. Experts van de keukenspecialist schuimen verschillende beurzen af op zoek naar innovaties en algemene woontrends. Als potentiële koper heeft u in de Grando-showrooms een ruime keuze uit de nieuwste keukenmodellen, uitgerust met de laatste technische snufjes.

De tijdloze keuken

De tijdloze keuken is niet meteen de ‘trend van het moment’, maar past wel in ieder interieur. In onze contreien kiezen zeer veel mensen voor een keuken die altijd in de mode is of blijft. En in die keuken speelt wit - en in iets mindere mate zwart – nog altijd de hoofdrol, hout heeft een belangrijke bijrol.

Trend 1: Ruimte voor keuken wordt kleiner

Woningen en appartementen worden steeds kleiner. Dat betekent dat ruimte een kostbaar goed wordt dat zo optimaal mogelijk benut moet worden. In de keuken is het zaak om zoveel mogelijk opbergruimte te creëren. Dat kan door te kiezen voor laden in plaats van kasten.
Als u toch voor kasten opteert, ga dan voor een carrouselsysteem om zaken in op te bergen.
Een andere trend die inspeelt op een optimale benutting van de ruimte is de ‘verborgen keuken’, ook wel ‘hidden kitchen’ of ‘concealed kitchen’ genoemd. Wilt u na het koken het keukenblok onzichtbaar maken of eventjes uw vaat onttrekken aan het zicht, dan kan dat met een schuifwand.

Trend 2: Kleuren in de keuken zijn terug

Het gebruik van monotone kleuren, zoals in de inleiding beschreven staat, is eigenlijk een beetje tegen de trend in. Er duikt overal weer meer kleur op: van accenten voor de spatwand tot huishoudtoestellen in felle kleuren en sanitair in goud en brons.

Trend 3: Slimme keuken is geen sciencefiction meer

Alles is smart en geconnecteerd. De slimme keuken is vandaag al een feit. Wat de toekomst brengt? De ‘sky is the limit’! Uw oven aansturen met een app of met uw stem? Met uw smartphone de inhoud van de koelkast controleren of een bestelling doorgeven?

Een intelligente oven die weet wanneer uw broodje gebakken is? Een kraan die in een handomdraai kokend water tevoorschijn tovert of die een verfrissend glas bruisend water inschenkt? Dampafzuiging die uit het keukenoppervlak, naast het kookvuur, naar boven komt? Deze oplossingen bestaan, ze zijn niet langer sciencefiction.

Trend 4: natuurlijke materialen in de keuken

Natuurlijke materialen doen het goed. Vooral hout en natuursteen (bijvoorbeeld marmer) kennen een hoge vlucht. Wat het gebruik van hout betreft, wordt er in veel gevallen voor geopteerd om het materiaal zo puur mogelijk te houden. De nerven worden behouden, de tekening geaccentueerd en de knopen in de verf gezet. De combinatie van natuursteen en hout is een ‘match made in heaven’. Naast hout en natuursteen doen de klassiekers het ook nog altijd goed. Een aantal nieuwkomers zijn o.a. glas, beton en leder. De toestellen met een rvs-look maken plaats voor apparaten in een iets meer uitgesproken kleur. Een afwerking in zwart komt ook steeds vaker voor. Zijn natuurlijke materialen iets voor u? Lees er hier alles over. 

Trend 5: Duurzaam omspringen met water en energie in de keuken

Dat energie en water kostbare goederen zijn, daar kunnen we niet langer omheen. Energie besparen in de keuken kan op allerlei manieren. Uiteraard hangt alles af van de toestellen en het sanitair. Is energiebesparing een belangrijk topic voor u? Opteer dan voor apparatuur met de nodige energielabels (A+++ als meest energievriendelijke oplossing). Wat het waterverbruik betreft, zijn er heel wat waterbesparende maatregelen. Kies voor een ééngreepsmengkraan of een debietbegrenzer en ga verantwoord om met uw waterverbruik. Meer weten over energie- en waterbesparing in uw nieuwe keuken? Haal er een Grando-specialist bij!

Nog meer trends ontdekken?

Wenst u nog meer trends te ontdekken, blijf de blogs volgen of vraag ons inspiratiemagazine aan.

Vraag hier uw inspiratiemagazine aan