Dampkappen

Uw kookstijl en de grootte van uw keuken bepalen het vermogen van uw dampkap. Heeft u een compacte keuken en bent u geen fervent keukenprins- of prinses, dan kan het vermogen van uw dampkap beperkt blijven. Als u een fornuis van 90 tot 120 cm met een grillplaat heeft of u gebruikt regelmatig de friteuse, dan is een snelle luchtverversing en dampafvoer een must. Als u toch opteert voor een klassiek systeem, dan voorziet Grando filters die eenvoudig gereinigd en vervangen kunnen worden.

Het nieuwste van het nieuwste; Kookplaat en dampkap in één

Altijd op zoek naar trends en de allernieuwste gadgets? Vindt u draaiknoppen passé? Houdt u van de futuristische look die een digitale display met zich meebrengt? Of bent u op zoek naar een alternatief voor uw lompe, luidruchtige dampkap? Is het antwoord op bovenstaande vragen ja, dan is de Bora-kookplaatafzuiging het nieuwste snufje waar u naar op zoek bent: een kookplaat met geïntegreerd afzuigsysteem.

Tussen de verschillende kookvlakken bevindt zich een onopvallende cirkel die alle dampen aantrekt vanaf het ogenblik dat ze de potten of pannen verlaten. In vergelijking met een klassieke dampkap neemt het Bora-systeem de dampen tot 4 keer sneller op. 

Wilt u een dampafzuiging die ingebouwd is naast de kookplaten (centraal) of heeft u liever een onzichtbaar systeem dat enkel tevoorschijn komt na het indrukken van een knop? 

Of toch liever een klassieke dampkap of inbouwunit? Onze adviseurs vinden een antwoord op al uw vragen.

welk volume moet de dampkap kunnen verwerken?

een dampkap moet correct gedimensioneerd worden. Dat betekent dat er rekening moet gehouden worden met een aantal factoren bij het kiezen van het vermogen van uw nieuwe dampkap. Het vermogen wordt uitgedrukt in kubieke meters lucht dat per uur Door de dampkap kan opgenomen/verwerkt worden. hanteer onderstaande formule om te weten welk volume uw dampkap moet kunnen afzuigen.

Vermenigvuldig de vloeroppervlakte van de keuken (de hele kamer bij een open keuken) met de hoogte van de muren. De uitkomst doet u maal acht.

Een voorbeeld:

Gegeven: een gesloten keuken van 3 bij 4 m, met muren van 2,6 m hoog
Gevraagd: hoeveel kubieke meters lucht moet de dampkap per uur kunnen verwerken?
Oplossing: 3 x 4 x 2,6 x 8 = 249,6 m3 
De damkap moet in staat zijn om minstens 250 m3 per uur af te voeren.
TIP:
lucht afvoeren betekent tezelfdertijd lucht aanvoeren. Zorg dus voor voldoende ventilatie in uw keuken. 

hoe breed moet de wandschouw zijn?

Eenmaal het af te voeren volume bepaald is, moet de breedte vastgelegd worden. Idealiter is een wandschouw even breed als het fornuis waarboven deze geplaatst wordt. Wandschouwen met een afvoerpijp hebben meestal metalen filters die eenvoudig in de vaatwasmachine gereinigd kunnen worden. Alles in teken van het gebruiksgemak dus. Na de breedte is de hoogte aan de beurt. De ideale afstand is berekend op een minimum van 65cm.

Hoeveel ruimte is er minimaal tussen kookplaat en dampkap?

De minimale afstand tussen de kookplaat en de dampkap is vastgelegd op 60 cm bij elektrische kookplaat en tot 65 cm als u ook kookt met gas. Wij raden aan om de hoogte vast te leggen op 75cm. Bent u groot van gestalte, dan opteert u beter voor een "hoofdvrije" variant.

met of zonder motor?

Als uw woning is uitgerust met een centraal afzuigsysteem, dan hoeft u geen dampkap met motor te installeren. De dampkap kan eenvoudig aangesloten worden op het systeem. In de keuken is in dat geval vaak een schakelaar aanwezig waarmee het mogelijk is om de kap harder te laten zuigen.

subtiele dampafzuiging

Wilt u een subtiele variant van de klassieke dampkap, dan is een vlakscherm een mogelijk alternatief voor u. Dergelijk systeem is compact, valt niet op en is ook nog eens voordelig in aankoop.

ZELF UW IDEALE DAMPKAP ERVAREN?

Maak een afspraak! Bij Grando kunt u kiezen uit een veelzijdig assortiment met (inbouw) keukenapparatuur. De ondernemers en de adviseurs vertellen u graag meer over alle verschillende opties die er mogelijk zijn en laten u het gebruik ervan ervaren.

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.